27 Haziran 2013 Perşembe

ALEKSANDR PUŞKİN HAYATI / ALEKSANDR PUŞKİN LİFE

(Hayatı – Biyografisi)
Aleksandr Sergeyeviç Puşkin
Rus şair ve yazar. Birçok kişi tarafından en büyük Rus şairi ve Rus edebiyatı’nın kurucusu kabul edilir.

Hayatı

Aleksandr Sergeeviç Puşkin, 26 Mayıs 1799′da Moskova’da doğar. Babası Sergey Lvoviç, soylu bir ailenin çocuğudur. Annesi Nadejda Osipovna Hannibal’in ne kadar soylu biri olduğunu söylememiz için ise dedesi Etiyopya’lı İbrahim Hannibal’in Rus Çarı I. Petro’nun vaftiz çocuğu olduğunu belirtmemiz yeterli olacaktır. Görüldüğü gibi çok soylu bir ailenin üyesidir Puşkin. Annesi ve babası çok kültürlü ve aynı zamanda gösteriş düşkünü insanlardır. Zamanlarının çoğunu balolarda geçirdikleri için Puşkin, anne ve baba şefkatinden uzak bir çocuk olarak büyür. Puşkin, ilk bilgilerini yabancı eğitmenlerden edinir. Henüz sekiz yaşındayken Fransızcası Rusçası kadar iyidir. On bir yaşına geldiğinde ise özgürlükçü ve alaycı yazarlarına hayran olduğu Fransız Edebiyatı’nı neredeyse ezberlemiştir ve Fransız şiirler ve komediler yazmaya başlamıştır. Döneminin tanınmış şair ve yazarları, Puşkin’in evine gelip gidenler arasındadır. Ancak hiçbiri onu kendisine durmadan tuhaf masallar anlatıp, eski Rus türküleri söyleyen dadısı kadar etkilemez. Yaşlı dadısı Arina’nın anlattıkları, Puşkin’in çocukluk ruhunda silinmez izler bırakır.

Şiire başlaması
Puşkin, on iki yaşına geldiğinde, Rus Çarı I. Aleksandr’ın Tsarskoye Selo’da (Çar’ın yazlık köyü) açtırdığı okula yazılır ve buradaki altı öğrenim yılı boyunca tıpkı okulun diğer öğrencileri gibi, Petersburg’a gitme izni bile verilmeden adeta dış dünyadan koparılarak eğitim görür. Puşkin’in lise yıllarında yazdığı şiirlerinde bile, gerçekçilik eğilimi açıkça göze çarpar. O dönem şiirinde kullanılmayan kaba ve gündelik sözcükleri rahatlıkla kullandığı ve canlı, kıvrak bir zekanın izlerinin görüldüğü şiirleriyleDerjavin’in dahi dikkatini çekmeyi başarır.

Artık ünlü bir şair sayılmaya başlayan Puşkin, bu sıkıcı okul yıllarından sonra büyük bir eğlence susuzluğu ile, Petersburg’un canlı yaşamına dalar. Yazdığı ve birçoğu yasaklanan özgürlükçü şiirleri ve taşlamaları bu sıralarda dilden dile dolaşmaya başlar. Rus edebiyatı tarihinde şiir, ilk kez olarak, herkes üzerinde hayranlık uyandırır. Yeni doğan ve adeta üzerine titrenen bir çocuk gibi coşku ile büyümeye başlar.

Rus Çarı I. Aleksandr tarafından Kafkasya’ya atanır ve burada ünlü ‘Kafkas Esiri’ ve ‘Bahçesaray’ adlı destanlarını yazar. Onun edebiyatında ne klâsik şiirin kuralcılığı ne de Romantizmin sahte, fantastik güzellikleri yer alır. O, gerçeği duyumsar, gerçeğin içinden gelir ve onu olduğu gibi anlatmayı ister.
Kafkasya’dan dönen Puşkin’in Rusya’daki askeri yönetime ulu orta sövmesinden dolayı dört yıl süreyle başkente girmesi yasaklanır ve ailenin sahip olduğu Mihaylovskoye köyünde yaşamak zorunda bırakılır. Hükümet tarafından oğlunu gözetim altında tutmakla görevlendirilen babası da görevini canla başla yerine getirir. Yirmi dört yaşındaki Puşkin, bu sürgün döneminde yedi yıl sonra tamamlayacağı Yevgeniy Onegin adlı romanını yazmaya başlar. ‘Çingeneler’, ‘Peygamber’ ve Boris Godunov’ isimli önemli eserlerini de yine bu sürgün yıllarında yazar.

Bu uzun, sıkıcı ve gergin sürgün döneminden sonra Rus Çarı I. Nikolay tarafından Moskova’ya çağırılan genç şairin kaleminden çıkan her şey artık çarın sansüründen geçecektir. Polis baskınları ve aşk serüvenleri ise Puşkin’in yaşamının ayrılmaz parçaları olur.

Evliliği

Puşkin, bir baloda eski yüksek rütbeli bir memurun kızı olan Natalya Gonçarova ile karşılaşır ve büyüleyici güzellikteki bu genç kıza aşık olur. Natalya ise edebiyatla hiçbir ilgisi olmayan, Puşkin’i bir şair olarak umursamayan, aklı fikri kendine rahat bir yaşam sağlayacak bir koca bulmakta olan sıradan biridir ve ailesinin de ondan pek bir farkı yoktur. Puşkin Natalya’ya evlenme teklif eder; Natalya ise, şairin evlenme teklifini belirsiz bir tarihte cevaplanmak üzere erteler. Puşkin, bu durum karşısında umutsuzluğa kapılır ve Moskova’dan uzaklaşmak ister. Bu nedenle de, 1829′da, bir gözlemci olarak Rus ordusuna katılır ve Osmanlı topraklarına gelir. Sonradan yazdığı ‘Erzurum Yolculuğu’ adlı şiirinde yol izlenimlerini anlatan Puşkin’in, daha başka birçok eserinde de Erzurum’dan aldığı esinler yer bulur.

Moskova’ya dönen Puşkin, Natalya’ya evlenme teklifini yineler. Uzun çekişmelerden sonra Natalya’nın ailesini de ikna etmeyi başarır ve sonunda nişanlanırlar. Natalya ise, bu duruma karşı kayıtsız kalır ve sadece izlemekle yetinir. Natalya’nın bu tutumu da sonuna kadar böyle devam eder. Yaşamını çekilmez kılan bir kayınvalidesi ve kusursuz ama yapay bir çiçek olan eşi vardır artık Puşkin’in. Tabii bir de gerici polisler… Bitmek bilmeyen soruşturmalar ve yasaklamalar yüzünden içi büyük bir acıyla dolsa da Puşkin, yazmaya devam eder. ‘Yevgeniy Onegin’, ‘ Don Juan’ , ‘Veba Sırasında Ziyafet’ gibi manzum trajedyalarını ve ‘Dubrovski’, ‘Maça Kızı’ gibi önemli eserlerini bu dönemde yazar. Gogol’la olan arkadaşlığı da bu döneme rastlar. Öyle ki, Gogol’a ünlü Ölü Canlar romanını yazma fikrini Puşkin verir.

Ölümü

Pushkin_derzhavin.jpg Bu dönemde hayatına George Charles d’Anthès adında biri girer. Puşkin, o sıralarda yazdığı birkaç imzasız mektup aracılığıyla, d’Anthès adındaki bu Fransız delikanlısının bayan Natalya Puşkin’e kur yaptığını, bayan Natalya Puşkin’in de d’Anthès’e karşı kayıtsız kalmadığınıöğrenir. Çok üzülen Puşkin, 1837′de d’Anthès’i düelloya çağırır. Bu bir anlamda Puşkin’in ölüme meydan okuyuşudur. Çünkü, d’Anthès’in ordunun en iyi nişancılarından olduğu bilinmektedir. 27 Ocak 1837′de St.Petersburg yakınında Kara Dere’nin bir köşesinde düellonun yapılmasına karar verilir. Puşkin’in şahidi arkadaşı Danzas’tır. Düello’da kullanacağı silahı almak için gümüşlerini sattığı iddia edilir. Düelloda Puşkin tarafından omzundan yaralanan d’Anthès, Puşkin’i karnından yaralamayı başarır. Büyük bir soğukkanlılıkla iki gün boyunca can çekişen Puşkin, 29 Ocak, 1837 tarihinde hayata gözlerini yumar.
Şairin öldüğünü duyunca evinin kapısının önünde toplanan ve Yevgeniy Onegin’in son baskısını kapış kapış tüketen halk, şairin ölümü üzerine neredeyse hükümete karşı bir ayaklanma noktasına gelir. Bu gerekçe ile olayların çıkmasından çekinen polis, bir gece yarısı, şairin tabutunu gizlice kiliseden alır ve Mihaylovskoye köyüne götürerek toprağa verir.
Gogol, ‘Puşkin, olağanüstü bir olaydır.’ der; Dostoyevski daha mistik bir tavırla ‘ Puşkin, bize gelecekten haber veren bir peygamberimizdir.’ der. Puşkin, modern Rus Edebiyatı’nın oluşmasına en çok katkıda bulunan yazın ve düşün adamıdır. Puşkin, klasik Batı edebiyatını ve Rus halk ruhunu sentezleyerek, Rus Edebiyatı’nda ‘gerçekçilik akımı’nı başlatan liderdir.

Aleksandr Puşkin’in düello günü uğradığı son yer; Peterburg Nevski Prospekt’de Wolf’s şekercisidir (şimdi ki Cafe Litteraturnia).Bu cafede Puşkin’in balmumundan bir heykeli vardır.


-------------------------------------------



(Life - Biography)
Alexander PushkinRussian poet and writer. Russian literature by many people and is considered the founder of the great Russian poet.


Life
Sergeeviç Aleksandr Pushkin, born 26 May 1799 in Moscow. His father, Sergey Lvovich, the child of a noble family. Hannibal's mother Nadezhda Osipovna the grandparents to tell how much is one of a noble Russian Tsar Ethiopian Abraham Hannibal Godchild will be sufficient to state that Peter the Great. As we have seen a lot of Pushkin is a member of a noble family. Her father and mother, and also flamboyant multicultural people. Pushkin to spend most of their time at banquets, as a child grows away from Mom and Dad compassion. Pushkin, the first details acquires foreign instructors. Yet the age of eight French Rusçası better. At the age of eleven was fascinated by the French libertarian and author of sarcastic almost memorized and French literatures began to write poems, and comedies. Period, the well-known poets and writers, Pushkin among those who went to come home. However, none of stopping him in his own bizarre tales tell, so does not affect the nurse said the old Russian folk songs. The old nurse told Arina'nın Pushkin leaves indelible traces in the spirit of childhood.
The start of poetry
Pushkin, when it comes to the age of twelve, the Russian Tsar Alexander II in Tsarskoye Selo (Tsar's summer resort) Commissioner has written to the school and other students of the school, just like here during the six years of study, even without permission to go to Petersburg almost detached from the outside world are trained. Pushkin's poetry in high school, even if the trend is clearly marked by realism. He used the term in his poem rude and uses everyday words and live comfortably, is found to be an agile intellect manages to capture the attention of even şiirleriyleDerjavin'in.


Began to be counted in the famous poet Pushkin, after years of this boring school with a great thirst for entertainment, live life rushes Petersburg. And many of his poems and satires libertarian prohibited from language to language starts to wander around this time. On Russian literature, poetry, for the first time, the admiration of everyone. Titrenen almost like a child on a newborn and with enthusiasm begins to grow.


Russian Tsar By Aleksandr assigned to the Caucasus, where the famous "Caucasian Captive 'and' Bahçesaray 'writer's epics. What classical literature, poetry, romance His strict conformity to rules nor false, is located in a fantastic beauty. He feels the truth, the truth comes from within, and you want to tell it as it is.
Returning to the Caucasus in Russia, Pushkin's military government banned entry into the capital for four years because of the great medium sövmesinden family owned and are forced to live in the village of Mihaylovskoye. Appointed by the Government to keep under surveillance the father of her son as the heart and soul to fulfill. Twenty-four-year-old Pushkin, it will be completed after seven years in exile Yevgeny Onegin begins to write his novel. 'Gypsies',' The Prophet 'and Boris Godunov' is still the most important works of the author in exile.


It's a long, tedious and tense after a period of exile in the Russian Tsar Everything that a young poet called to Moscow by Nikolay pen will no longer censor the tsar. Police raids and love adventures will be an integral part of the life of Pushkin.


Marriage
Pushkin, a former high-ranking officer in a ball Gonçarova encounters with Natalya and enchanting beauty of the daughter falls in love with this young girl. Natalya have nothing to do in the literature, as a poet Pushkin did not care, mind the idea of ​​finding a husband who will provide a comfortable life itself is one of the ordinary, and not much of a difference from his family. Pushkin is proposed Natalya'ya; Natalya, the poet's marriage proposal at a later date uncertain delays for a response. Pushkin, revved despair in the face of this situation, and you want to get away from Moscow. For this reason, in 1829, joined the Russian forces, and the Ottoman Empire as an observer income. Later he wrote 'Journey to Erzurum' Pushkin's poem describing his impressions of the way, many other inspirations in his work finds that the Erzurum.


Returning to Moscow, Pushkin, Natalya'ya marriage proposal repeats. Natalia convinces his family after a long and at the end of conflicts nişanlanırlar. Natalya, however, remain indifferent to this situation and not just settle for monitoring. Natalia will continue to do so until the end of this attitude. Which makes the life of his mother and flawless unbearable, but now there are artificial flowers Pushkin's wife. And of course because of the reactionary police ... endless investigations and prohibitions in the Pushkin fills a big pain, he continued to write. 'Yevgeny Onegin', 'Don Juan', 'plague during the banquet as' poetic trajedyalarını and 'dubrovski', 'Queen of Spades' as the author of important works in this period. Gogol his friendship in this period. Indeed, the idea of ​​writing Gogol'a Pushkin's famous novel Dead Souls returns.


The Death
A man named George Charles d'Anthès Pushkin_derzhavin.jpg life into this period. Pushkin wrote at that time by a few anonymous letter, d'Anthès delikanlısının this French lady named Natalia Pushkin was doing then, Mrs. Natalya Pushkin kalmadığınıöğrenir indifferent to the d'Anthès'e. Very upset Pushkin, call 1837 d'Anthès'i duel. Okuyuşudur Pushkin's death in a sense this is the challenge. Because, d'Anthès'in known that the army's best shooters. 27 January 1837, Kara Dere, near the corner of St. Petersburg decided to perform duel. Danzas'tır friend of Pushkin's witness. It is claimed they had sold the gun to get the silver for duel use. Wounded in the shoulder by a duel d'Anthès Pushkin, Pushkin manages to hurt the stomach. Pushkin calmly great agony for two days, January 29, 1837 Google shut their eyes to life.Gathered in front of the door of his house, and to hear the poet Yevgeny Onegin died scramble scramble recent issue of the consuming public, the poet's death comes almost to the point of an uprising against the government. Refrain from citing the emergence of these events with the police, the middle of the night, taking the poet's coffin buried secretly returns to the village church receives and Mihaylovskoye.Gogol, 'Pushkin, an extraordinary event.' He says, Dostoevsky, a more mystical attitude 'Pushkin, tell us that the future is a prophet.' He says. Pushkin, that contribute most to the formation of modern Russian literature and thought a man of type. Pushkin, Russian folk spirit of classical Western literature and a synthesis of Russian Literature 'started akımı'nı realism leader.


The place where the last day of Aleksandr Pushkin's duel; Peterburg Nevsky Prospekt Wolf's şekercisidir (now Cafe Litteraturnia). This cafe is a statue of Pushkin's wax.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder