26 Haziran 2013 Çarşamba

Mevlana Celaleddin-i Rumi (1207-1273) hayatı/Mevlana Celaleddin-i Rumi (1207-1273) life

Mevlana Celaleddin-i Rumi (1207-1273) hayatı

Mevlana Celaleddin-i Rumi (1207-1273)
Mevlâna 30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan Ülkesi'nin Belh şehrinde doğmuştur.

Mevlâna'nın babası Belh şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında "Bilginlerin Sultânı" ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled'tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin'in kızı Mümine Hatun'dur.
Sultânü'I-Ulemâ Bahaeddin Veled, bazı siyasi olaylar ve yaklaşmakta olan Moğol istilası nedeniyle Belh'den ayrılmak zorunda kalmıştır. Sultânü'I-Ulemâ 1212 veya 1213 yılllarında aile fertleri ve yakın dostları ile birlikte Belh'den ayrıldı.

Sultânü'I-Ulemâ'nın ilk durağı Nişâbur olmuştur. Nişâbur şehrinde tanınmış mutasavvıf Ferîdüddin Attar ile de karşılaştılar. Mevlâna burada küçük yaşına rağmen Ferîdüddin Attar'ın ilgisini çekmiş ve takdirlerini kazanmıştır.

Sultânü'I Ulemâ Nişabur'dan Bağdat'a ve daha sonra Kûfe yolu ile Kâ'be'ye hareket etti. Hac farîzasını yerine getirdikten sonra, dönüşte Şam'a uğradı. Şam'dan sonra Malatya, Erzincan, Sivas, Kayseri, Niğde yolu ile Lârende'ye (Karaman) geldiler. Karaman'da Subaşı Emir Mûsâ'nın yaptırdıkları medreseye yerleştiler.

1222 yılında Karaman'a gelen Sultânü'/-Ulemâ ve ailesi burada 7 yıl kaldılar. Mevlâna 1225 yılında Şerefeddin Lala'nın kızı Gevher Hatun ile Karaman'da evlendi. Bu evlilikten Mevlâna'nın Sultan Veled ve Alâeddin Çelebi adlı iki oğlu oldu. Yıllar sonra Gevher Hatun'u kaybeden Mevlâna bir çocuklu dul olan Kerrâ Hatun ile ikinci evliliğini yaptı. Mevlâna'nın bu evlilikten de Muzaffereddin ve Emir Âlim Çelebi adlı iki oğlu ile Melike Hatun adlı bir kızı dünyaya geldi.

Bu yıllarda Anadolunun büyük bir kısmı Selçuklu Devleti'nin egemenliği altında idi. Konya'da bu devletin baş şehri idi. Konya sanat eserleri ile donatılmış, ilim adamları ve sanatkarlarla dolup taşmıştı. Kısaca Selçuklu Devleti en parlak devrini yaşıyordu ve Devletin hükümdarı Alâeddin Keykubâd idi. Alâeddin Keykubâd Sultânü'I-Ulemâ Bahaeddin Veled'i Karaman'dan Konya'ya davet etti ve Konya'ya yerleşmesini istedi.

Bahaeddin Veled Sultanın davetini kabul etti ve Konya'ya 3 Mayıs 1228 yılında ailesi ve dostları ile geldiler. Sultan Alâeddin kendilerini muhteşem bir törenle karşıladı ve Altunapa (İplikçi) Medresesi'ni ikametlerine tahsis ettiler.

Sultânü'l-Ulemâ 12 Ocak 1231 yılında Konya'da vefat etti. Mezar yeri olarak, Selçuklu SarayınınGül Bahçesi seçildi. Halen müze olarak kullanılan Mevlâna Dergâhı'ndaki bugünkü yerine defnolundu.

Sultânü'I-Ulemâ ölünce, talebeleri ve müridleri bu defa Mevlâna'nın çevresinde toplandılar. Mevlâna'yı babasının tek varisi olarak gördüler. Gerçekten de Mevlâna büyük bir ilim ve din bilgini olmuş, İplikçi Medresesi'nde vaazlar veriyordu. Vaazları kendisini dinlemeye gelenlerle dolup taşıyordu.

Mevlâna 15 Kasım 1244 yılında Şems-i Tebrizî ile karşılaştı. Mevlâna Şems'de "mutlak kemâlin varlığını" cemalinde de "Tanrı nurlarını" görmüştü. Ancak beraberlikleri uzun sürmedi. Şems aniden öldü.

Mevlâna Şems'in ölümünden sonra uzun yıllar inzivaya çekildi. Daha sonraki yıllarda Selâhaddin Zerkûbî ve Hüsameddin Çelebi, Şems-i Tebrizî'nin yerini doldurmaya çalıştılar.

Yaşamını "Hamdım, piştim, yandım" sözleri ile özetleyen Mevlâna 17 Aralık 1273 Pazar günü Hakk' ın rahmetine kavuştu. Mevlâna'nın cenaze namazını Mevlâna'nın vasiyeti üzerine Sadreddin Konevî kıldıracaktı. Ancak Sadreddin Konevî çok sevdiği Mevlâna'yı kaybetmeye dayanamayıp cenazede bayıldı. Bunun üzerine, Mevlâna'nın cenaze namazını Kadı Sıraceddin kıldırdı.

Mevlâna ölüm gününü yeniden doğuş günü olarak kabul ediyordu. O öldüğü zaman sevdiğine yani Allah'ına kavuşacaktı. Onun için Mevlâna ölüm gününe düğün günü veya gelin gecesi manasına gelen "Şeb-i Arûs" diyordu ve dostlarına ölümünün ardından ah-ah, vah-vah edip ağlamayın diyerek vasiyet ediyordu.

"Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız!
Bizim mezarımız âriflerin gönüllerindedir"




--------------------------




On this day in September 30, 1207 was born in Balkh, Afghanistan, located within the borders of the Land of Khorasan.
Mevlana's father and the elders of the city of Balkh, health "Sultan of Scholars" who received the title of his son Hussein Khatib Veled'tir Bahauddin. His mother was a daughter of Balkh Mümine Rükneddin'in Emir Sultan.
Sultânü'I-Ulema Veled Belh'den some political events and had to leave due to the invasion of the Mongols. Yılllarında Sultânü'I-Ulema 1212 or 1213 were Belh'den with family members and close friends.
The first stop was Nişabur where he Sultânü'I-Ulama. Nişabur where he met up with the well known mystic Attar Feridüddin. Despite his young age Mevlana Feridüddin attracted the attention of Attar and appreciation.
Ulema Sultânü'I Baghdad, Nishapur, and then moved through Küfe Kâ'be'ye. After fulfilling pilgrimage, was returning to Damascus. After Damascus, Malatya, Erzincan, Sivas, Kayseri, Istanbul through Lârende'ye (Karaman) arrived. Subaşı settled madrasa built by Emir Musa.
Karaman in 1222, the Sultânü '/-Ulema and his family were here for 7 years. Hatun, daughter of Lala Karaman Gevher Mevlana married in 1225 Sharaf. They had two sons named Mevlana Sultan was Veled. Gauhar Khatun lost after years of Mevlana Kerra Hatun, who was the second marriage of a widow with children. Scholars in this marriage and Emir Muzaffereddin Çelebi's two sons, was born a daughter named Melike Hatun.
During these years, a large part of Anatolia was under the rule of the Seljuk Empire. Konya was the capital city of the state. Konya with works of art, was covered with scientists and artists. In short, the ruler of the Seljuk Sultan Alaeddin Keykubâd State and the State were living in the most brilliant period. Lacinia Sultânü'I-Ulema invited to Konya and Konya, Karaman Veled Bahauddin wanted to settle.
Veled Sultan accepted the invitation and came to Konya on May 3 in 1228, with family and friends. Sultan Alaeddin themselves welcomed with great ceremony and Altunapa (spinner) madrasah were allocated to residents.
Died 12 January 1231 in Konya in Sultanü'l-Ulema. As the burial place of the Seljuk SarayınınGül Playground chosen. Currently, it is today used as a museum of Mevlana defnolundu Dergâhı'ndaki.
Sultânü'I-Ulema died, Rumi's students and followers gathered around this time. Mevlana as the sole heir of his father. Indeed, Rumi was a great scholar of science and religion, giving sermons spinner. He was full of people coming to listen to his sermons.
Shams-i Tabrizi, Rumi encountered in 15 November 1244. Mawlana Shams "the existence of absolute maturity" cemalinde the "lights of God" had been. But the tie did not last long. Shams suddenly died.
Mawlana Shams seclusion for many years after his death. In later years, Selahaddin Zerkubi and Husam Chalabi, tried to fill in Shams-i Tabriz.
Life "immature, alt, I was burned," he summarizes on Sunday 17 December, 1273 About the Mevlana's mercy and rightly so. Mevlana Rumi's funeral prayer Konevi kıldıracaktı Sadruddin testament. However, at the funeral Sadruddin Konevi stand to lose much loved Rumi fainted. On top of that, Mevlana Qadi Siraj led the funeral prayer.
Mevlana was considered as the day of rebirth of the day of death. She loves when he died, so would be able the God. Bride for her wedding day or night, which means the date of death of Mevlana "Seb-i Arus," he said, and after the death of his friends ah-ah-vah vah testament to whether he was crying.
"After our death mezarımızı not call anywhere!Arif hearts of our grave "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder