28 Haziran 2013 Cuma

PASCAL HAYATI- PASCAL LİFE

Pascal (1623-1662) küçük yaşta kendini gösteren bir deha örneğidir. Henüz 12 yaşında iken, hiç geometri bilgisine sahip olmadığı halde daireler ve eşkenar üçgenler çizmeye başlayarak, bir üçgenin iç açılarının toplamının iki dik açıya eşit olduğunu kendi kendisine buldu. Çünkü avukat olan ve matematik ile çok ilgilenen babası, onun Latince ve Yunanca'yı iyice öğrenmeden matematiğe yönelmesini istemediğinden, bütün matematik kitaplarını saklayarak, Pascal'ın bu konu ile ilgilenmesini yasaklamıştı.

Pascal çocukluğunda "geometri neyi inceler?" sorusunu babasına sormuş, o da "doğru biçimde şekiller çizmeyi ve şekillerin kısımları arasındaki ilişkileri inceler" demişti. İşte bu cevaba dayanarak gizli gizli geometri teoremleri kurmaya ve kanıtlamaya başladı. Sonunda babası onun yeteneğini anladı ve ona Eukleides'in Elementler'ini ve Apollonius'un Konikler'ini verdi.


Dil derslerinden arta kalan boş zamanını bu kitapları okuyarak değerlendiren Pascal, 16 yaşında konikler üzerine bir eser yazdı. Bu eserin mükemmelliği karşısında, Descartes bunun Pascal kadar genç bir kimsenin eseri olduğuna inanmakta çok güçlük çekmişti. 19 yaşında, aritmetik işlemlerini mekanik olarak yapan bir hesap makinesi icat etti.

Pascal yalnızca teorik bilimlerde değil, pratik ve deneysel bilimlerde de yetenekli ve orijinal idi. 23 yaşında, Torriçelli'nin (1608-1647) atmosfer basıncı ile ilgili çalışmasını incelemiş ve bir dağa çıkartılan barometredeki civa sütununun düştüğünü, yani yükseklerde hava basıncının azaldığını, civa sütununu hava basıncının tuttuğunu, yoksa Aristotelesçilerin söylediği gibi, tabiatın boşluktan nefret etmesinin rolü olmadığını göstermiştir. Diş ağrısından uyuyamadığı bir gece de rulet oyunu ve sikloid ile ilgili düşünceler üzerinde durmuş ve sikloid eğrisinin özelliklerini keşfetmiştir. Pascal, Fermat ile yazışarak olasılık teorisini kurmuş ve bir binom açılımında katsayıları vermiştir. "Pascal Üçgeni"nin keşfi de ona aittir. 25 yaşında iken kendisini felsefi ve dini düşüncelere adamıştır. Sağlığı çok bozuktu ve 39 yaşında iken Paris'de öldü.

--------------------------------



Pascal (1623-1662) is an example of a genius manifested at an early age. Yet at the age of 12, without having the knowledge of geometry to draw circles and equilateral triangles, starting from the sum of the interior angles of a triangle is equal to two right angles found himself. Because the lawyer and his father are very interested in mathematics, he did not want to move towards mathematics learning Latin and Greek thoroughly, storing all the math books, banned Pascal to take care of this issue.
Pascal childhood "examines what geometry?" his father asked the question, it "examines the relationships between parts and shapes to draw shapes correctly," he said. Here's a secret geometry theorems establish and prove that this was based on a response. Finally, his father realized his talent and gave him Euclid Konikler'ini Elementler'ini and Apollonius.

Language courses Pascal evaluating the remaining free time reading these books, I wrote a book on 16 years tapers. By the excellence of this work, Descartes believes that it was the work of a person as young as Pascal had attracted much hassle. 19 years old, has invented a calculator that performs arithmetic functions mechanically.
Pascal is not merely a theoretical sciences, experimental sciences, practical, and was also a talented and original. 23 years old, Torriçelli'nin (1608-1647) examined the operation of the atmospheric pressure and the column of mercury falling barometredeki extracted from a mountain, so high, the air pressure decreases, the air pressure keeps the mercury column, or as he said Aristotelians, nature has shown that the role of space would hate . Cycloidal tooth pain, could not sleep one night and on perceptions of the roulette game is stopped and discovered the properties of cycloidal curve. Pascal, Fermat's correspondence with the set up and probability theory has a binomial coefficients to boot. "Pascal's Triangle" of the discovery belongs to him. At the age of 25, he is dedicated to philosophical and religious ideas. Health is very disturbed, and at the age of 39 died in Paris.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder