27 Haziran 2013 Perşembe

SALVADOR DALİ HAYATI / SALVADOR DALİ LİFE

Salvador Dalí 11 Mayıs 1904'de Figueras'ın (İspanya'nın Kuzeyinde Pirienelere yakın bir kasaba) bir köyünde doğdu. 6 yaşındayken menenjitten ölen erkek kardeşinden 3 sene sonra dünyaya gelmişti. 1973 de şöyle yazacaktı:
'Doğar doğmaz tapınılan bir ölünün ayak izlerinden yürümeye başladım. Beni severken hala onu seviyorlardı aslında. Belki de benden çok onu.. Babamın sevgisinin bu sınırları yaşamımın ilk günlerinde itibaren çok büyük bir yara oldu benim için.'
Ona koydukları isim; ölmüş kardeşinin ismiyle aynıydı: Salvador. Ressam bu kardeşine ikiz kadar benziyordu. Anne babasının yatak odasında Velazquez'in Çarmıhta İsa resmiyle birlikte asılı olan kardeşinin resminin yaşayan bir aynasıydı. Böylece Salvador Dalí bir küçük despota dönüştü. Ailesinin dikkatini çekmek için yaptığı histeri krizleri, teatral hareketler alışılagelmiş şeylerdi. Uzun süre, onu fetheden kızkardeşi Ana Maria'nın doğumu bile onu düzeltmeye yetmedi. Aksine zaman geçtikçe farklılığını ifade etme isteği daha dayanılmaz hale geliyordu.
Hasta çocuk; 10 yaşında yaptığı ilk self-portresinin ismiydi. Bir süre sonra ilk resim kursuna başladı. Öğretmeni Juan Núñez iyi bir ressamdı; ondan karakalem çalışmayı öğrendi. Daha sonra Catalan (İspanyanın Kuzey doğusunda yaşayan Catalanca adında farklı bir dil konuşan insanlara verilen isim) empresyonist ve realistlerini tanıdı. Daha sonra Kübizm ve Juan Gris'i keşfetti.
20'li yılların başında Madrid San Fernando Akademisine başladı. Ancak anarşist hareketleri nedeniyle okuldan atıldı ve bir süre Girona'da tutuklu kaldı. (1923) Daha sonra tekrar okula kabul edilse bile 1926'da tamamen atıldı. Bunu takip eden yıl Paris'te Picasso'yla tanıştı. 10 yıl sonra Londra'da Stefan Zweig onu Sigmund Freud'a tanıttı. 1923'te Madrid'de Luis Buñuel ve García Lorca ile tanıştı.
Dalí böylece değişti. Görünümüyle de. Başlangıçta ki uzun saçları; ağzından hiç düşmeyen piposu daha sonra kısacık biryantinli saçlı spor kıyafetli asık suratlı birine dönüştü. Günlük yaşamı; entelektüel bir söylemin ve lüks bir yaşamın çevresinde dönüyordu. Buñuel'le 'Bir Endülüs Köpeği' filmini sahneye konmasına yardımcı oldu. Ama. Buñuel.'i dinsizlikle suçlayarak ikinci bir filmden uzak durdu. Buna karşın García Lorca'yla çok yakın bir arkadaşlığı oldu. 1925-36 yılları arasında uyumlu bir dostlukları oldu. Kadınlar pek ilgisini çekmiyordu. Onlar “sadece erotik fantezileri için gerekli”ydiler.
Dali’nin fikrini değiştiren olay 1926’da Gala’yla tanışmasıyla gerçekleşti. Gala; bir Rus avukatın kızı ve sürrealist şair Paul Eduard'ın eşiydi. Onu ilk defa Cadaquez'de Akdeniz'in Catalan kıyısında Hotel Miramar'ın karşı terasında gördüğünde eşiyle beraberdi. Ertesi gün saat 11'de plajda buluşmak üzere sözleştiler. Dali bu olayı tamamen sembolik bir biçimde hazırlamaya karar verdi.
Soyundu. Elbiselerini, göğüs uçlarını, kıllarını, göbek deliğini ve esmerleşen tenini gösterecek şekilde kesti, katladı. Boynuna inci bir kolye, kulağına bir kırmızı bir sardunya taktı. Traş olurken yaralanmasından esinlenerek kendi kanını süründü. Bunu balık kuyruğu, keçi gübresi ve yağla karıştırdı. Ama pencereden Gala'yı, özellikle de çıplak bronzlaşmış sırtını görünce, bu ölümcül ritüele son vererek üzerindeki partallığı ve bu vebalı tutkuyu soyunmaya karar verdi. Birkaç ay sonra tamamen aşık olarak birlikte yaşamaya başlayacaklardı. Ve o andan itibaren Gala; Dali için bir aşık, bir arkadaş, esin perisi ve model (ilk defa profilden Gran Mastrubador'da gözükür), danışman ve herşeyin ilersinde varlığının yöneticisi olacaktır. Port Lligat'de hayatlarının evlerini kurdular.
İlk önce İspanya İç Savaşı’ndan daha sonra Dünya Savaşından kaçmak için tüm dünyayı gezdiler. Dali şöyle açıklar düşüncesini:
'Her zaman anarşist ve aynı zamanda da monarşisttim. Her zaman burjuvaziye karşıydım ve hala da öyleyim. Gerçek kültürel devrim monarşist prensiplerin restoresiyle mümkündür.'
Ama 1934'te beş yıllık aktif bir işbirliğinden sonra artık eski sürrealist arkadaşlarından ayrılmış ve küçük burjuvaya dönüşmekle suçlanır olmuştu. Çünkü politikadan kaçıyordu:
'Beni ne marksizm bir parça bile ilgilendirmiyordu. Politika bir kansere benziyordu.'
Newyork'a yerleşti, ama arada sırada geri dönüyordu. Örneğin faşistler arkadaşı Garcia Lorca'yı öldürdükten ya da Nazilerin istilasından sonra. Mamafi, Kuzey Amerikalılar tarafından aranılan, sevilen, iyi ücret ödenen biriydi.
1966'da Newyork modern sanatlar müzesinde 1966'de ona bir retrospektif adadılar. Beuborg'daki bir diğer sergi için 1979'a kadar beklemesi gerekti. 3 sene sonra 1982'de Gala öldü. O zamandan sonra nerdeyse resim yapmayı bıraktı. Dali , Gala'nın mezarının olduğu Pubol'e yerleşti ve son eserlerini verdi.
Bütün akımları tanıyıp; olası bütün etkilerden geçtikten; tüm çılgınlığıyla o devasa eseri 'Babil Kulesi'ni oluşturduktan sonra; Salvador Dali sanatı boyunca uzayıp giden bir ipi farketti. Bu ip görünmez bir şekilde daha Breton'la bile değilken gerçekleştirdiği ilk sürrealist eseriyle, gerçek anlamdaki sürrealist eserlerini birbirine bağlıyordu.
Freud'un içten ve ve fanatik olarak tanımladığı, Dali'nin gözleri; hep büyüleyici bir dünyayı keşfediyordu. Dali hiçbir zaman taptığı esin perisi Gala'dan ayrılmadı, eve kendine duyduğu ihtiyaçtan daha fazla bir ihtiyaçla ona bağlıydı.
Pubol Şatosundaki yangından kurtulduktan sonra; 23 Şubat 1989'da Figueras hastanesinde, 84 yaşında öldü. Cesedi ilaçlandı; ve Figueras'daki müzesine hakim olan dev kubbenin altına gömüldü.


-------------------------------------


11 May 1904 Salvador Dalí Figueras (Spain, a town near the north Pirienelere) was born in a village. Brother who died three years after the age of 6, was born meningitis. In 1973 wrote to his friend:
'I started to walk the footsteps of a dead man who was worshiped at birth. Actually likes me still loved him. Perhaps much of it from me .. From the early days of the boundaries of the love of my father's life was such a blow to me. '
Put her name, the name of his dead brother was the same: Salvador. Painter, much like the twin brother. A picture of Jesus hanging on the cross with his parents in the bedroom Velazquez painting a living mirror of his brother. Thus, Salvador Dalí turned into a little tyrant. His hysteria to attract the attention of the family, the crisis of conventional theatrical movements things. For a long time, it was not enough to fix it, even conquering the birth of his sister, Ana Maria. Rather than the desire to express the difference over time was becoming unbearable.
Sick child, 10 years old, was the name of his first self-portrait. After a while, began a course of the first picture. Teacher, a good painter Juan Núñez, it has learned to work with charcoal. Then, Catalan (Catalan living in north east of Spain called the name given to people who speak a different language) and realistlerini recognized impressionist. Then I discovered Cubism and Juan Gris'dir.Academy of San Fernando in Madrid began in the early 20s. However, due to the anarchist movement was expelled from school and was imprisoned for a period of time in Girona. (1923) Then again, even if admitted to the school in 1926, is completely discarded. The following year he met Picasso in Paris. Sigmund Freud introduced it 10 years later in London, Stefan Zweig. Luis Buñuel and García Lorca met in Madrid in 1923.
Changed so that Dalí. Their appearance. Initially, the long hair, no falling pipe in his mouth, then turned into one of the fleeting biryantinli haired dour sports clothing. Daily life, an intellectual discourse and a luxurious life revolved around. Buñuel'le 'An Andalusian Dog' was the imposition of a movie scene. But the. Buñuel. 'In dinsizlikle movie stood out from the second accused. However, Lorca'yla García was a very close friendship. Between 1925-36 was a harmonious friendship. Women did not interest many. They are "just for erotic fantasies" intricately interrelated.
Acquainted with the idea of ​​Dali Gala'yla changing event took place in 1926. Gala, a Russian lawyer's daughter and wife of the surrealist poet Paul Eduard. Hotel Miramar Catalan coast of the Mediterranean Sea against him Cadaquez'de for the first time saw his wife was with terrace. We agreed to meet at 11 am the next day at the beach. Dali decided to prepare this event is purely symbolic manner.
Locker. Clothes in the chest, on the tips of the bristles, to show the belly button and your skin esmerleşen cut, folded. A pearl necklace around his neck, ear, put a red geranium. Inspired by shaving his own blood crept injury. This fish tail, goat manure and mixed with oil. But the window Gala, especially when you see the naked tanned back, putting an end to this deadly ritual passion plague spot on the partallığı and decided to undress. A few months later would start to live together in love completely. And from that moment Gala, Dali, a lover, a friend, muse and model (Gran Mastrubador'da profile appears for the first time), consultant and manager of existence will lead beyond everything. Port Lligat'de established homes of their lives.
First, in order to escape the Spanish Civil War World War II and then toured the whole world. Dali explains the idea:
'Each time, and also monarşisttim anarchistic. I always was against the bourgeoisie, and still am. Restoresiyle monarchist principles can be a real cultural revolution. 'But in 1934, after five years of active co-operation and small bourgeois is now separated from the old surrealist friends had been accused of dönüşmekle. Because the policy was running:'Even if a piece of me, oblivious to what Marxism. Politics looked like a cancer. "Settled in New York, but came back in once in a while. For example, after the invasion of the Nazis or Fascists killed his friend Garcia Lorca. However as demanded by North Americans, loved, was one of the best paid.
1966 museum of modern art in New York in 1966, a retrospective devoted to him. Beuborg'daki had to wait until 1979 for another exhibition. Gala died three years later in 1982. Since then almost gave up painting. Dali and Gala moved to the tomb of the last works that gave Pubol'e.
Recognize all the currents, passing through all the possible effects of the entire madness that gigantic work 'after creating the Tower of Babel, for the art of Salvador Dali noticed a protracted rope. Even when not in a way that will not appear on the rope Breton'la Hemingway's first surrealist, surrealistic works together connected the real sense.
Freud described as sincere and fanatical, Dali's eyes, always discovering a fascinating world. Gala Dali muse never worshiped not leave home, his need for self-depended on him more than a need.
After escaping the fire Şatosundaki Pubol and 23 February 1989, Figueras hospital, died at the age of 84. Been sprayed the body, and buried under the huge dome that dominates Figueras'daki visit.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder