27 Haziran 2013 Perşembe

NAMIK KEMAL HAYATI/ NAMIK KEMAL LİFE

21 Aralık 1840'ta Tekirdağ'da doğdu. 2 Aralık 1888'de Sakız Adası'nda öldü. Asıl adı Mehmed Kemal'dir. Namık adını ona şair Eşref Paşa vermiştir. Babası, II. Abdülhamid döneminde müneccimbaşılık yapmış olan Mustafa Asım Bey'dir. Annesini küçük yaşında yitirince çocukluğunu dedesi Abdüllâtif Paşa'nın yanında, Rumeli ve Anadolu'nun çeşitli kentlerinde geçirdi. Bu yüzden özel öğrenim gördü. Arapça ve Farsça öğrendi. 18 yaşlarında İstanbul'a babasının yanına döndü.

1863'te Babıali Tercüme Odası'na kâtip olarak girdi. Dört yıl çalıştığı bu görev sırasında dönemin önemli düşünür ve sanatçılarıyla tanışma olanağı buldu. 1865'te kurulan ve daha sonra yeni Osmanlılar Cemiyeti adıyla ortaya çıkan İttifak-ı Hamiyet adlı gizli derneğe katıldı. Bir yandan da Tasvir-i Efkâr gazetesinde hükümeti eleştiren yazılar yazıyordu. Gazete, Yeni Osmanlılar Cemiyeti'nin görüşleri doğrultusunda yaptığı yayın sonucu 1867'de kapatıldı. Namık Kemal de İstanbul'dan uzaklaştırılmak için Erzurum'a vali muavini olarak atandı. Bu göreve gitmeyi çeşitli engeller çıkarıp erteledi ve Mustafa Fazıl Paşa'nın çağrısı üzerine Ziya Paşa'yla birlikte Paris'e kaçtı.

Bir süre sonra Londra'ya geçerek M. Fazıl Paşa'nın parasal desteğiyle Ali Suavi'nin Yeni Osmanlılar adına çıkardığı Muhbir gazetesinde yazmaya başladı. Ama Ali Suavi'yle anlaşamaması üzerine Muhbir'den ayrıldı. 1868'de yine M. Fazıl Paşa'nın desteğiyle Hürriyet adı altında başka bir gazete çıkardı. Çeşitli anlaşmazlıklar sonucu, Avrupa'da desteksiz kalınca, 1870'te zaptiye nazırı Hüsnü Paşa'nın çağrısı üzerine İstanbul'a döndü. Nuri, Reşat ve Ebüzziya Tevfik beylerle birlikte 1872'de İbret gazetesini kiraladı. Aynı yıl burada çıkan bir yazısı üzerine gazete hükümetçe dört ay süreyle kapatıldı. Namık Kemal yine İstanbul'dan uzaklaştırılmak için Gelibolu mutasarrıflığına atandı.




Orada yazmaya başladığı Vatan Yahut Silistre oyunu, 1873'te Gedikpaşa Tiyatrosu'nda sahnelendiğinde halkı coşturup olaylara neden oldu. Bu haberi İbret gazetesinin yazması üzerine o sırada İstanbul'a dönmüş olan Namık Kemal birçok arkadaşıyla birlikte tutuklandı. Bu kez kalebentlikle Magosa'ya sürgüne gönderildi.

1876'da I. Meşrutiyet'in ilanından sonra İstanbul'a döndü. Şura-yı Devlet (Danıştay) üyesi oldu. Kanun-î Esasi'yi (Anayasa) hazırlayan kurulda görev aldı. 1877 Osmanlı-Rus Savaşı çıkınca II. Abdülhamid Han'ın Meclis-i Mebusan'ı kapatması üzerine tutuklandı. Beş ay kadar tutuklu kaldıktan sonra Midilli Adası'na sürüldü. 1879'da Midilli mutasarrıfı oldu. Aynı görevle 1884'te Rodos, 1887'de Sakız Adası'na gönderildi. Ertesi yıl burada öldü ve Gelibolu'da Bolayır'da gömüldü.

Namık Kemal ilk şiirlerini çocuk denecek yaşlarda yazmaya başlamıştır. İstanbul'a geldikten sonra eski ve yeni kuşaktan şairlerin bir araya gelerek kurdukları Encümen-i Şuârâ'ya ve kimi Divan şairlerine nazireler yazmıştır. Şinasi'yle tanışıncaya değin, şiirlerinde tasavvuf etkileri görülür. Bu dönemde özellikle Yenişehirli Avni, Leskofçalı Galib gibi şairlerden etkilenmiştir. Şinasi'yle tanışmasından sonra şiirlerindeki içerik de değişmiştir. Günlük konuşma dilinden alıntıların yanı sıra, o zamana değin geleneksel Türk şiirinde görülmemiş olan "hürriyet kavgası", "esaret zinciri", "vatan", "kalb-i millet" gibi yepyeni kavramlarla birlikte, doğrudan doğruya düşüncenin aktarılmasını amaçlayan bir tür "manzum nesir" oluşturmuştur.

Bosna-Hersek Savaşları, 93 Savaşı gibi olayların yarattığı sonuçlar, onun yazdığı vatan şiirlerini etkilemiştir. Bu şiirlerin en tanınmışları arasında "Vâveyla", "Vatan Mersiyesi", "Vatan Şarkısı" ve "Hürriyet Kasidesi" yer alır.

Namık Kemal şiirleriyle şiir tekniğine büyük bir katkıda bulunmuş sayılmazsa da o günler için alışılmamış diri bir sesle konuşmuş olması ve yapıtlarına kattığı yeni kavramlarla Türk şiirini Divan şiirinin edilgen edasından kurtarmıştır. Bütün bu nitelikler onun Vatan Şairi olarak anılmasına yol açmıştır.

Tiyatro türüne özellikle önem veren Namık Kemal, altı oyun yazmıştır. Bir yurtseverlik ve kahramanlık oyunu olan Vatan Yahut Silistre yalnız ülke için değil, Avrupa'da da ilgi uyandırmış ve beş dile çevrilmiştir. Magosa'dayken yazdığı Gülnihal'de baskıya ve zulme karşı duyduğu tepkiyi dramatik bir biçimde dile getirmiştir. Oyunun sahnelenmesinde pek çok bölüm sansür tarafından çıkarılmıştır. Namık Kemal yine Magosa'da yazdığı Akif Bey'de, yurtsever bir deniz subayının göreve koştuğu sırada karısının kendisine bağlılık göstermeyişini anlatırken, ahlaksal bir yorum da getirir.

Zavallı Çocuk'ta görücü yoluyla evlenmeye karşı çıkar. On beş perdelik Celaleddin Harzemşah, Namık Kemal'in en beğendiği yapıtı olarak bilinir. Oyun, Moğollar'a karşı İslam dünyasını koruyan Celaleddin Harzemşah'ın kişiliği çevresinde gelişir. Bu eserde Namık Kemal, İslam birliği düşüncesini kapsamlı bir biçimde sergilemiştir.

Namık Kemal'in ilk romanı olan İntibah 1876'da yayımlanmıştır. Ruhsal çözümlemelerinin, bir olayı toplumsal ve bireysel yönleriyle görmeye çalışmasının yanı sıra, dış dünya betimlemeleriyle de İntibah Türk romanında bir başlangıç sayılabilir. Eleştirmenler Namık Kemal'in bu romanda yüksek bir edebi düzey tutturamadığı görüşünde birleşirler.

Dört yıl sonra yayımladığı Cezmi, tarihsel bir romandır. Kırım Şehzadesi Adil Giray'ın yaşadığı aşk ve Cezmi'nin onu kurtarmak isterken geçirdiği serüvenlerle gelişen romanda, Namık Kemal'in tam anlamıyla Avrupa Romantizmi'nin etkisinde olduğu izlenir.

Namık Kemal'in yaşamı boyunca ilgi duyduğu alanlardan birisi de tarihtir. Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş ve yükseliş dönemlerini anlattığı Devr-i İstila yayımlandığında büyük ilgi görmüştür. 1872'de çıkan Evrak-ı Parişan'da, Selahaddin Eyyubi, Fatih gibi tarihi kişilikleri, Barika-i Zafer'de İstanbul'un alınışını anlatır.

Ahmed Nâfiz takma adıyla yayımladığı Silistire Muhasarası ve Kanije, yine Osmanlı tarihine ilişkin kahramanlık olaylarını ele alan kitaplardır. Namık Kemal'in, tarih konusunda en kapsamlı çalışması olan Osmanlı Tarihi'nde, Hammer'in etkisinde kaldığı, yapıtın bilimsel olmaktan çok, eğitici değer taşıdığı konusunda görüşler ileri sürülmüştür. Yarım kalan bu yapıtın ilk basımı II. Abdülhamid tarafından yasaklanmıştır. 1975'te yayımlanan Büyük İslam Tarihi adlı yapıtındaysa Namık Kemal, İbn Haldun, İbn Rüşd gibi yazarlardan yararlanmış olduğunu belirtmiştir.

Namık Kemal romanı ve tiyatroyu toplumsal yaşama soktuğu gibi, edebiyat eleştirisini de Türkiye'ye ilk getiren kişilerden biri olmuştur. En önemli eleştiri eserleri Tahrib-i Harâbât ile Takip'dir. Eleştirilerinde canlı, dolaysız bir üslup kullanmıştır.

Tahrib-i Harâbât, Ziya Paşa'nın Harâbât adlı güldestesine karşı yazılmış sert bir eleştiri niteliğindedir. Takip de yine aynı güldestenin ikinci cildini eleştirir. Mukaddeme-i Celal eleştirisinde Namık Kemal, Batı edebiyatı ile Doğu edebiyatını karşılaştırmış, tiyatro, roman türleri üstünde durmuştur.

Namık Kemal gazeteci olarak da Türk kültürü içinde önemli bir yer alır. Döneminin hemen hemen bütün yenilik yanlısı ve ilerici gazetelerinde yazmıştır. Siyasal ve toplumsal sorunlardan edebiyat, sanat, dil ve kültür konularına dek çok çeşitli alanlarda yazdığı makalelerin sayısı 500 kadardır. Bunlarda düz yazıdaki üstün yeteneğini ortaya koyduğu ve çok etkili bir üslup yarattığı kabul edilir.


---------------------------------------------------------



Born 21 December 1840 in Tekirdağ. December 2, 1888, died in the island of Chios. His original name Mehmed Kemal. Gave him the name of the poet Namik Eşrefpaşa. His father, II. Asim Abdul Hamid Mustafa Bey who was chief astronomer period. Lost its childhood years alongside his mother, grandfather, Abdul Pasha, spent in various cities of Anatolia and Rumelia. So it was a special education. Learned Arabic and Persian. 18 year-old returned to his father in Istanbul.
Porte was translated in 1863 as a clerk in the Chamber. This four-year period, he had the opportunity to meet key thinkers and artists. Society was founded in 1865 and emerged under the Ottomans, then the new Alliance-I joined the secret society's Hamiyet. At the same time he wrote articles critical of the government Depiction-i Efkar newspaper. The newspaper was closed in 1867, a result of his publication accordance with the opinion of the League of New Ottomans. Namik Kemal was appointed as assistant governor of Istanbul to Erzurum to remove it. After hindering this assignment, call Mustafa Fazil Pasha fled to Paris with Ziya Pasha on.
After a while, passing through London, M. Fazil Pasha Ali Suavi'nin financial support on behalf of the New Ottomans began to write in the newspaper issued an informer. But Ali Suavi'yle Snout to reach agreement on the left. In 1868, again, M. Fazil Pasha, had the support of Hürriyet newspaper under the name of another. A result of the various conflicts in Europe, thick support, Hosni Pasha in 1870, upon the invitation of the Minister of gendarmes returned to Istanbul. Nuri, Rashad and gentlemen Ebüzziya Tevfik Example of the newspaper hired in 1872. In the same year an article on the newspaper closed down by the government for a period of four months. Namik Kemal was appointed again, I ordered to distance him from Istanbul to Gallipoli.
Or there Silistra game Fatherland, begun in 1873 and instilled events caused people Gedikpaşa performed at the Theatre. Example of this newspaper to write comments on the Namik Kemal returned to Istanbul then arrested along with several friends. This time, Famagusta kalebentlikle exiled.
In 1876, I. After the proclamation of the Second Constitution returned to Istanbul. Council of the State (Council of State) was a member. Law-î Esasi (Constitution) took part in preparing the meeting. 1877 when the Ottoman-Russian War II. Abdul Hamid Khan was arrested on the National Assembly to close. After five months in detention was the island of Lesbos. In 1879, he was the governor of Mytilene. Rhodes in 1884, the same task in 1887 was sent to the island of Chios. The following year, where he died and was buried at Gallipoli Bolayir.
Namik Kemal began to write his first poems little child ages. After arriving in Istanbul, the old and new generation of poets who came together and formed the Executive Committee and the Divan-i Şuârâ'ya poets wrote satires. Şinasi'yle until he met effects are seen in Sufi poetry. Avni Yenişehirli this period, influenced by poets like Ghalib Leskofçalı. Şinasi'yle acquaintance changed the content of his poems. Passages in the language of everyday speech, as well as traditional Turkish poetry, unprecedented until that time, the "struggle for independence", "bondage chain", "country", "heart-i-nation" with brand new concepts, such as directly aimed at the transfer of thought, a kind of "poetic prose "established.
Bosnia and Herzegovina War, 93 the consequences of events such as war, his poems were influenced. Most notably of these poems "vaveyla", "Homeland Mersiyesi", "Song of the Fatherland" and "Freedom Kasida" takes place.
Namik Kemal contributed poems to the technique of poetry, unusual for those days when it is not supposed to be alive and spoke with a voice adds to the works of Divan poetry Turkish poetry passive tone saved with new concepts. All these qualities have led to his homeland is known as the poet.
Giving particular attention to the type of theater, Namik Kemal wrote six games. Or the homeland patriotism and heroism Silistra game for the country alone, but also aroused interest in Europe and translated into five languages. Gülnihal wrote in Famagusta, his reaction to oppression and persecution dramatically expressed. Staging of the game has been launched by many episodes of censorship. Famagusta still Akif wrote Namik Kemal Bey, a naval officer of the patriotic duty of runs göstermeyişini loyalty to him telling his wife, brings an ethical review.
Çocuk an arranged marriage is opposed by the poor. On a five-act Jalaluddin Khorezm, Namik Kemal, known as the most admired works. The game revolves around the personality of Harzemşah'm Jalaluddin defended the Islamic world against the Mongols. In this work, Namik Kemal demonstrated a comprehensive idea of ​​the unity of Islam.
İntibah Namik Kemal's first novel was published in 1876. That analysis of psychological, social and individual aspects of an event to see the work, as well as depictions of the outside world in the Turkish novel İntibah include a start. Critics Namik Kemal not able to reach a high literary level in this novel.
Cezmi published four years later, a historical novel. Prince of the Crimean Giray's fair in love and live his adventures while trying to save her Cezmi developing novel, Namik Kemal is fully monitored under the influence of the European Romantic movement.
One of his areas of interest along the Namik Kemal's life history. Around the establishment and rise of the Ottoman Empire periods told i have been attracted to the invasion was released. In 1872, the Document-i Parişan'da, Saladin, historic personalities such as Fatih, Istanbul Barika-i Zafer tells receipt.
Published under the pseudonym of Ahmed penetrating Kanije Silistre siege and still dealing with the events of heroism for the Ottoman history books. Namik Kemal, the most comprehensive study to date of the Ottoman History, was influenced by Hammer of the work rather than scientific, educational, it has been argued in the carrying value. The first edition of this book, which half-II. By Abdulhamid is prohibited. Namik Kemal's yapıtındaysa published in 1975, History of Islam, Ibn Khaldun, Ibn Rushd stated that benefited from such authors.
Namik Kemal's novel and the drama into daily life, such as literary criticism has been one of the pioneers who introduced Turkey. Tahrib-i Harabat Takip with the most important works of criticism. Criticism of the lively, straightforward style used.
Destroyed-i Harabat güldestesine written against Ziya Pasha is a harsh criticism from Harabat. Criticizes the second volume followed the same güldestenin. Namik Kemal introductions-i Celal critique of the Western literature, compared with the Eastern literature, theater, the novel has focused on types.
Namik Kemal takes an important place in Turkish culture as a journalist. Almost all newspapers wrote the progressive and innovative period. Political and social issues in literature, art, language and cultural issues until about 500 articles written by a variety of fields. In these prose revealed superior ability and created a style that is considered to be very effective.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder