26 Haziran 2013 Çarşamba

İbn-i Sina






  Felsefe, matematik, astronomi, fizik, kimya, tıp ve müzik gibi bilgi ve becerinin çeşitli alanlarında seçkinleşmiş olan, İbn-i Sinâ (980-1037), matematik alanında matematiksel terimlerin tanımları; astronomi alanında ise duyarlı gözlemlerin yapılması konularıyla ilgilenmiştir.

  Astroloji ve simyaya itibar etmemiş, Dönüşüm Kuramı'nın doğru olup olmadığını yapmış olduğu deneylerle araştırmış ve doğru olmadığı sonucuna ulaşmıştır. İbn-i Sinâ'ya göre, her element sadece kendisine özgü niteliklere sahiptir ve dolayısıyla daha değersiz metallerden altın ve gümüş gibi daha değerli metallerin elde edilmesi mümkün değildir.

  İbn-i Sinâ, mekanikle de ilgilenmiş ve bazı yönlerden Aristoteles'in hareket anlayışını eleştirmiştir. Aristoteles, cismi hareket ettiren kuvvet ile cisim arasındaki temas ortadan kalktığında, cismin hareketini sürdürmesini sağlayan etmenin ortam, yani hava olduğunu söylüyor ve havaya, biri cisme direnme ve diğeri cismi taşıma olmak üzere birbiriyle bağdaşmayacak iki görev yüklüyordu.

  İbn-i Sinâ, bu çelişik durumu görmüş, yapmış olduğu gözlemler sırasında hava ile rüzgârın güçlerini karşılaştırmış ve Aristoteles'in haklı olabilmesi için havanın şiddetinin rüzgârın şiddetinden daha fazla olması gerektiği sonucuna varmıştır. Oysa bir ağacın yakınından geçen bir ok, ağaca değmediği sürece, ağaçta ve yapraklarında en ufak bir kıpırdanma yaratmazken, rüzgâr, ağaçları sallamakta ve hatta kökünden kopartabilmektedir; öyleyse havanın şiddeti, cisimleri taşımaya yeterli değildir.

  İbn-i Sinâ, her şeyden önce bir hekimdir ve bu alandaki çalışmalarıyla tanınmıştır. Tıpla ilgili birçok eser kaleme almıştır; bunlar arasında özellikle kalp-damar sistemi ile ilgili olanlar dikkat çekmektedir. Ancak, İbn-i Sinâ dendiğinde, onun adıyla özdeşleşmiş ve Batı ülkelerinde 16. yüzyılın ve Doğu ülkelerinde ise 19. yüzyılın başlarına kadar okunmuş ve kullanılmış olan "el-Kânûn fî't-Tıb" (Tıp Kanunu) adlı eseri akla gelir.

  Beş kitaptan oluşan bu ansiklopedik eserin birinci kitabı, anatomi ve koruyucu hekimlik, ikinci kitabı basit ilaçlar, üçüncü kitabı patoloji, dördüncü kitabı ilaçlarla ve cerrahi yöntemlerle tedavi ve beşinci kitabı ise çeşitli ilaç terkipleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler vermektedir.

  İbn-i Sinâ'nın söz konusu eseri incelendiğinde, konuları sistematik bir biçimde incelediği görülür. Tarihte ilk defa, tıp ve cerrahiyi iki ayrı disiplin olarak değerlendiren İbn-i Sinâ, cerrahi tedavinin sağlıklı olarak yürütülebilmesi için anatominin önemini özellikle vurgulamıştır. Hayati tehlikenin çok yüksek olmasından ötürü pek gözde olmayan cerrahi tedavi ile ilgili örnekler vermiş ve ameliyatlarda kullanılmak üzere bazı aletler önermiştir.

  Gözle de ilgilenmiş olan İbn-i Sinâ, döneminin seçkin fizikçilerinden İbn-i Heysem gibi, Göz-Işın Kuramı'nı savunmuş ve üst göz kapağının dışa dönmesi, sürekli beyaz renge veya kara bakmaktan meydana gelen kar körlüğü gibi daha önce söz konusu edilmemiş hastalıklar hakkında da ayrıntılı açıklamalarda bulunmuştur.


----------------------------------




Ibn-i Sina

  
Philosophy, mathematics, astronomy, physics, chemistry, medicine, and knowledge and skills in various fields such as music, which seçkinleşmiş Ibn Sina (980-1037), the mathematical definitions of the terms in mathematics, astronomy, observations sensitive to the issues dealt with in the field.

  
As of astrology and alchemy did, Transformation Theory investigated if it is right and proper that his experiments concluded. Ibn-i Sina, each element has its own special qualities and therefore worthless metals, precious metals such as gold and silver can not be obtained.

  
Ibn-i Sina, interested in mechanics and in some ways the concept of Aristotle criticized the move. Aristotle, the body with the force of contact between the moving object is no longer present, the media to continue to ensure that the movement of the object, ie, the air and the air is said that one of the objects moving object and the other to resist uploading two tasks incompatible with each other.

  
Ibn-i Sina, has seen this contradictory situation, the wind power compared to the air during the observations made by Aristotle to be justified and should be further concluded that the severity of the weather severity of the wind. However, an arrow pass close to a tree, unless you touched the tree, and the leaves of the tree did not create the slightest movement in the wind, and even the root of the trees waving kopartabilmektedir, so the severity of the weather, is not enough to move objects.

  
Ibn-i Sina, known first and foremost a physician and work in this area. He wrote many works on medicine, among them those related to the cardiovascular system, especially noteworthy. However, when I think of Ibn Sina, his name synonymous with Western countries and 16 in the 19th century and the Eastern countries read and used until the beginning of the century, the "Canon of Medicine-Tibb al-laws" (Medical Law), his work comes to mind.

  
In the first of five books in this encyclopedic book, anatomy and preventive medicine, simple remedies second book, the third book of pathology, drugs, and surgical methods for the treatment and the fourth book in the fifth book provides detailed information on a variety of compounds of the drug.

  
Analysis of the works of Ibn Sina, is examining issues in a systematic manner. For the first time, two separate disciplines of medicine and surgery, evaluating the Ibn-i Sina, particularly emphasized the importance of anatomy in order to carry out surgical treatment in a healthy way. Lives are in danger because it is very high in many non-surgical treatment and gave examples of some of the instruments proposed to be used in operations.

  
Which is dealt with in the eyes of Ibn Sina, Ibn al-Haytham period, as distinguished physicists, Eye-Beam Theory defended and outward rotation of the upper eyelid, we are constantly looking at the color white or black, such as snow blindness occurring diseases previously not concerned was found in the detailed descriptions.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder