26 Haziran 2013 Çarşamba

Hz.Muhammed(s.a.v)(571-632) hayatı /Hz.Muhammed(s.a.v)(571-632) life

Hz.Muhammed(s.a.v)(571-632) hayatı

Hz. Muhammed (S.A.V), 571 yılında Mekke'de doğdu. Mekke'nin ve Arabistan'ın en nüfuslu kabilesi olan Kureyş'in, Benihaşim (Haşimoğulları) boyundandır. Babası Kureyş kabilesinin lideri ve Mekke yöneticisi olan Abdülmuttalip'in oğlu Abdullah, annesi ise yine aynı kabilenin Zühre boyundan Vehb bin Abd Menaf'ın kızı Amine idi. Babasını doğmadan, annesini ise altı yaşında kaybeden Hz.Muhammed (S.A.V), büyükbabası Abdülmuttalip'ın himayesine girdi. Hz.Muhammed (S.A.V), sekiz yaşında iken Abdülmuttalip'de ölünce, amcası Ebu Talib'in yanına alındı. 10-12 yaşlarında çobanlık yapmak zorunda kaldı. Bu ağır koşullara rağmen Hz. Muhammed (S.A.V) mazbut bir hayat sürmekte, dürüstlüğü ve doğruluğu ile tanınmaktaydı. Bu yüzden henüz gençliğinde herkesin takdir ve saygısını kazanmış, "Muhammed el-Emin" diye anılmaya başlamıştı.


Hz. Muhammed (S.A.V) gençliğinde, ticaretle uğraşan amcası ile Suriye'ye gitti. Daha sonra Hz. Hatice bint Huveylit adında zengin bir dul kadının, ticari işlerini yürütmesi için yaptığı teklifi kabul etti. Hz. Muhammed (S.A.V) 595 yılında Hz. Hatice ile evlendiğinde 25, Hz. Hatice ise bu sırada 40 yaşındaydı. Hz. Muhammed (S.A.V) bu evlilikten sonra da bir süre ticaretle uğraştı. 40 yaşına yaklaşırken, hayatında dönüşüm belirtileri baş gösterdi. Bu sırada, topluluktan uzaklaşmak ve vaktinin çoğunu düşünceye dalmak eğilimi kendisine hakim olmaya başlamıştı. Bu amaçla, Mekke yakınlarında bulunan Hira dağındaki mağaraya gider, uzun süre orada kalır, vaktini düşünmekle geçirirdi. Kendisini en çok düşündüren toplumun içinde bulunduğu maddi ve manevi çöküntüydü. Hz. Muhammed (S.A.V) 40 yaşında iken, Hira dağında kendisine ilk vahi geldi. Bu vahi, Allah tarafından Cebrail adlı melek aracılığı ile gönderilmişti ve "İkra" diye başlayan surenin ilk ayetleriydi. Bunun üzerine büyük bir heyecan içinde titremeye başlayan Hz. Muhammed (S.A.V) evine döndü ve eşi Hz. Hatice'den kendisini örtmesini istedi. Sükunet bulduktan sonra yaşadığı bu olayı eşine anlattı ve vahyedilen ayetleri okudu. Hz. Hatice hemen peygamberliğine inandı ve ilk Müslüman oldu. Daha sonra Hz. Ebu Bekir, Hz. Ali ve azat ettiği kölesi Zeyd'e peygamberliğini açıkladı. Hepsi inanıp Müslüman oldular.

VEDA HUTBESİ
"Ey insanlar! " Sözümü iyi dinleyiniz! Biliyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım.


"İnsanlar! bu günleriniz nasıl mukaddes bir gün ise ,bu aylarınız nasıl mukaddes ay ise ,bu şehriniz (Mekke)nasıl bir mübarek şehir ise ,canlarınız,mallarınız,namuslarınızda öyle mukaddestir,her türlü tecavüzden korunmuştur.


"Ashabım! Muhakkak Rabbinize kavuşacaksınız.O'da sizi yaptıklarınızdan dolayı sorguya çekecektir.Sakin benden sonra eski sapıklıklara dönmeyiniz ve birbirinizin boynunu vurmayınız!Bu vasiyetimi burada bulunanlar bulunmayanlara ulaştırsın.Olabilir ki burada bulunan kimse ,bunları daha iyi anlayan birisine ulaştırmış olur.


"Ashabım! "Kimin yanında bir emanet varsa ,onu hemen sahibine versin.biliniz ki faizin her çeşidi kaldırılmıştır.Allah böyle hükmetmiştir.İlk kaldırdığım faizde Abdulmuttalibin oğlu (amcam)abbasın faizidir.lakin ana paranız size aittir.ne zulmediniz nede zulme uğrayınız.


"Ashabım! "Dikkat ediniz ,cahiliyeden kalma bütün adetler kaldırılmıştır ,ayağımın altındadır.cahiliye devrinde güdülen kan davalarda tamamen kaldırılmıştır.Kaldırdığım ilk kan davası Abdulmuttalibin torunu İlyas bin Rabia’nın kan davasıdır.


"Ey insanlar! "Muhakkak ki şeytan şu toprağınızda kendisine tapınmaktan tamamen ümidini kesmiştir.Fakat siz bunun dışında ufak tefek işlerinizde ona uyarsınız bu da onu memnun edecektir.Dinimizi korumak için bunlardan da sakınınız .


"Ey insanlar! "Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim.Siz kadınları Allah'ın emaneti olarak aldınız ve onların namusunu kendinize Allah'ın emri ile helal kıldınız .Sizin kadınlar üzerinde hakkınız ,kadınlarında sizin üzerinizde hakkı vardır .Sizin kadınlar üzerindeki hakkınız yatağınızı hiç kimseye çiğnetmemeleri, hoşlanmadığınız kimseleri izniniz olmadıkça evinize almamalarıdır.Eğer gelmesine müsaade etmediğiniz bir kimseyi evinize alırsa Allah size onları yatakların yalnız bırakmanıza ve daha olmazsa hafifçe dövüp sakındırmanıza izin vermiştir.kadınlarında sizin üzerinizdeki hakları ,meşru örf ve adete göre yiyecek ve giyeceklerini temin etmenizdir.


"Ey müminler! "Size iki emanet bırakıyorum ,onlara sarılıp uydukça yolunuzu hiç şaşırmazsınız .O emanetler Allah'ın kitabı Kur' an-ı Kerim ve Peygamberinin sünnetidir.


"Müminler! "Sözümü iyi dinleyiniz ve iyi belleyiniz .Müslüman müslümanın kardeşidir ve böylece bütün Müslümanlar kardeştirler. Bir Müslüman kardeşinin kanıda ,malıda helal olmaz.Fakat malını gönül hoşluğu ile vermişse o başkadır.


"Ey insanlar! "Cenab-ı Hak her hak sahibine hakkını vermiştir.Her insanın mirastan hissesi ayrılmıştır. mirasçıya vasiyet etmeye lüzum yoktur.Çocuk kimin döşeğinde doğmuş ise ona aittir.Zina eden kimse için mahrumiyet vardır.Babasından başkasına ait soy iddia eden soysuz yahut efendisinden başkasına intisaba kalkan köle Allah'ın meleklerinin ve bütün insanların lanetine uğrasın.Cenab-ı hakk bu gibi insanların ne tevbelerini nede adalet ve şehadetlerini kabul eder .


"Ey insanlar! "Rabbiniz birdir .Babanızda birdir .Hepiniz Adem'in çocuklarısınız .Adem ise topraktandır.Arabın arab olmayana arab olmayanında arab üzerine üstünlüğü olmadığı gibi kırmızı tenlinin siyah üzerine siyahında kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur.Üstünlük ancak takvada, Allah'tan korkmaktadır .Allah yanında en kıymetli olanınız O'ndan en çok korkanınızdır. "Azası kesik siyahi bir köle başınıza amir olarak tayin edilse sizi Allah'ın kitabı ile idare ederse onu dinleyiniz ve itaat ediniz. "Suçlu kendi suçundan başkası ile suçlanamaz. Baba oğlunun suçu üzerine oğlu da babasının suçu üzerine suçlanamaz. "Dikkat ediniz!şu dört şeyi kesinlikle yapmayacaksınıza llah'a hiçbir şeyi ortak koşmayacaksınız.Allah'ın haram ve dokunulmaz kıldığı cani haksiz yere öldürmeyeceksiniz.Hırsızlık yapmayacaksınız. İnsanlar "la ilahe illallah" deyinceye kadar onlarla cihad etmek üzere emr olundum.Onlar bunu söyledikleri zaman kanlarını ve mallarını korumuş olurlar .Hesapları ise Allah'a aittir.


"İnsanlar! "Yarin beni sizden soracaklar ne diyeceksiniz? Sahabe-i kiram hep birden şöyle dediler; "Allah’ın elçiliğini ifa ettiniz, vazifenizi hakkıyla yerine getirdiniz,bize vasiyet ve nasihatte bulundunuz,diye şehadet ederiz".Bunun üzerine Resul'i Ekrem Efendimiz şehadet parmağını kaldırdı ,sonrada cemaatin üzerine çevirip indirdi ve şöyle buyurdu;


"Şahid ol Yarab!Şahid ol yarab!Şahid ol yarab!"


Hz. Muhammed (S.A.V), güvendiği kimselere, peygamber olduğunu gizliden gizliye anlatıyordu. Üç yıl süren bu gizlilik içinde hiç vahi gelmedi. Yine Hira'da iken Hz. Muhammed (S.A.V)'e ikinci vahi geldi. Hz. Muhammed (S.A.V), Allah'tan gelen emirle, işi gizlilikten çıkararak peygamber olduğunu açıkça ilan etti ve Mekke halkından peygamberliğine inanmalarını istedi. Kureyş kabilesinin şefleri Hz. Muhammed (S.A.V)'in bu davranışlarını önceden ciddiye almadılar. Fakat İslâmiyet, özellikle yoksul halk ve köleler arasında gittikçe yayılıyor ve güçleniyordu. Bunun üzerine endişeye düşen Kureyş liderleri, Hz. Muhammed (S.A.V)'e ve ona inananlara baskı yapmaya başladılar. Ayrıca İslâmiyet, onların putlarına karşı çıktığı için hem siyasi nüfuslarını kaybetmek, hem de Kabe'deki putlar sayesinde elde ettikleri maddi çıkardan yoksun kalmak tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyorlardı. Hz. Muhammed (S.A.V) ise kendisine ve arkadaşlarına yapılan tüm baskılara rağmen İslâmiyet'i yaymaya devam ediyordu. Baskılara ve işkencelere dayanamayan Müslümanların bir kısmı, Hz. Muhammed (S.A.V)'in izni ile Habeşistan'a göç etmek zorunda kaldılar.


Mekke dönemindeki belli başlı olaylardan biri de Miraç'tı. Hz. Muhammed (S.A.V) bir gece Mekke'den, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya gittiğini, oradan da meleklerin eşliğinde göklere ve Allah'ın huzuruna çıktığını açıkladı. Bu olay Kureyş liderlerinin Hz. Muhammed (S.A.V)'e çok sert davranmalarına ve yalancılıkla suçlamalarına yol açtı. İslamiyet'in Mekke'de yayılmasının imkânsız denecek kadar güç olduğunu gören Hz. Muhammed (S.A.V), İslâmiyet'i daha rahat yayabileceği bir yere gitme kararı aldı. Bu amaçla Taif'e gittiğinde Taifliler, Kureyşlilerin etkisi ile Hz. Muhammed (S.A.V)'e hakaret ettiler ve kendisini çocuklarına taşlattılar.


Hz. Muhammed (S.A.V); Medine'den, Hac amacı ile Mekke'ye gelen bazı kabile liderleri ile gizlice konuşup anlaştıktan sonra Mekke'den Medine'ye Hicret edilmesine karar verdi. Müslümanların hepsinin Mekke'den çıktığını öğrenen Kureyş liderleri, Hz. Muhammed (S.A.V)'in de Medine'ye giderek İslâmiyet'in yayılmasını ve güçlenmesini önlemek için onu öldürmeye karar verdiler. Her boydan bir kişi seçilecek ve bunlar hep birlikte gidip Hz. Muhammed (S.A.V)'i öldüreceklerdi. Ancak Hz. Muhammed (S.A.V) daha önce bu olayı öğrenmiş ve Hz. Ebu Bekir ile birlikte Medine'ye doğru yola çıkmıştı. Hz. Muhammed (S.A.V) ve Hz. Ebu Bekir, Mekke yakınlarında Sevr mağarasında üç gün saklandıktan sonra, 20 Eylül 622 günü Medine yakınlarındaki Kuba mevkiine vardılar. Burada Medineliler tarafından karşılanan Hz.Muhammed (S.A.V), bizzat kendisinin de inşaatında çalıştığı yeryüzünün ilk camiini Kuba'da yaptırdı.


14 günlük misafirlikten sonra Medine'ye doğru yola çıkan Hz. Muhammed (S.A.V), Kuba ile Medine arasındaki Benisalim semtinde ilk Cuma namazını kıldı ve Medinelilerin sevgi gösterileri arasında şehre girdikten sonra, Hz. Ebu Eyyubi Ensari'ya misafir oldu. Medine'de hem İslâmiyet'in ilkelerini halka öğretiyor, hem de tüm siyasi, askeri ve idari işleri orada arkadaşları ile görüşüp kararlaştırıyordu. Artık hem peygamber, hem de devlet başkanıydı. İslamiyet'e davet ettiği kabilelere elçiler gönderiyor, İslamiyet'i kabul eden yerlere valiler ve kadılar tayin ediyordu.


Hz. Muhammed (S.A.V), askeri düzenlemeler yaparak İslamiyet'i korumaya kararlıydı. Mekkeliler ise hicretin ikinci yılında düşmanca tavırlarına devam ediyorlardı. Mekke ve Medine arasında bulunan Bedir'de yapılan savaşı Müslümanlar kazandı. Mekkeliler bu savaştan sonra yeni kuvvetlerle Uhut dağı eteklerinde yeniden İslâm ordusuna saldırdı. Müslümanların lehine devam eden savaşta artçı kuvvetlerin yerlerinden ayrılarak savaşa katılmaları savaşı Mekkelilerin lehine çevirdi. Bu savaşta Hz. Muhammed (S.A.V)'in amcası Hz. Hamza ve birçok Müslüman şehit düştü ve Hz. Muhammed (S.A.V) yaralandı. Mekkeliler bu zaferden sonra 627 yılında Hayber Yahudilerini de yanlarına alarak, Medine üzerine yürüdüler. Hz. Muhammed (S.A.V) Mekkelilerin saldırılarından korunmak için Medine kentinin etrafına hendekler kazarak savunmaya geçti. 20 gün süren ablukadan bir sonuç alamayan düşmanlar dağılıp gittiler. Hendek savaşından sonra Müslümanlığın ortadan kaldırılamayacağı kanısı yaygınlaştı. Pek çok kabile İslâmiyet'i kabul etti. Mekkelilerle 628 yılında Hubeydiye anlaşması yapıldı. Hz. Muhammed (S.A.V)'in o yıl hac yapmaktan vazgeçmesini ancak ertesi yıl serbestçe gelip hac yapabileceğini öngören bu antlaşma ile Mekkeliler ilk defa Hz. Muhammed'in gücünü kabul ediyorlardı. Ertesi yıl Yahudilerin elinde bulunan Hayber kalesi ve çevresi alındı. Hz. Muhammed (S.A.V) 630 yılında 10.000 kişilik bir ordu ile Mekke üzerine yürüdü, direnmenin sonuç vermeyeceğini düşünen Mekkeliler şehri teslim ettiler. Mekke halkının büyük çoğunluğu İslâmiyet'i kabul etti. Bizanslılarla da çarpışan Müslümanlar, Hint okyanusundan Suriye sınırlarına, Kızıldeniz'den Basra Körfezi'ne kadar uzanan geniş bir alana yayılmışlardı.


632 yılında 100.000 kişilik bir kafileyle hacca giden Hz. Muhammed (S.A.V) ünlü veda hutbesini okudu. Bu hutbe İslâm dinin birçok önemli ilkesinin anlatıldığı bir konuşma idi. İnsanlar arasındaki eşitlik, kadın haklarına saygı gösterilmesi, tefeciliğin ve kan davalarının yasaklanması gibi birçok sosyal konuyu kapsıyordu. Veda haccından sonra Medine'ye dönen Hz. Muhammed (S.A.V) aniden rahatsızlandı. 8 Haziran 632 tarihinde, eşi Ayşe'nin kucağında vefat etti. Hz. Ayşe'nin odasına defnedildi ve burası daha sonra türbe haline getirildi.


Hz. Muhammed'in erkek çocuklarının üçü de evlenme çağına gelmeden ölmüşler, dört kız çocuğundan yalnız Ali ile evlenen Fatma çocuk sahibi olmuştur.

DOĞUMU, AİLESİ, ÇOCUKLUĞU ve GENÇLİĞİ

Peygamberimiz (s.a.v.) ‘in doğumu rivayetlere göre Fil Olayı’ndan 50 gün sonrasına rastlar. Yani Peygamber Efendimiz 20 Nisan 571 Pazartesi günü, kameri aylardan Rebiyülevvel ’in on ikisi.

Peygamber efendimizin doğduğu gece çeşitli olaylar gerçekleşmiştir. Bunlar; Kisra sarayının 14 sütununun yıkılması, Mecusi İranlıların bin yıllık sönmeyen ateşlerinin sönmesi, Semave deresinin taşması ve Sâve Gölü’nün kurumasıdır. Bu olaylar tüm dünya üzerindeki küfrün yok olacağı anlamına gelmektedir.

Peygamber Efendimizin doğumundan sonra ismi konulurken annesi Amine Hatun “Muhammed” ismini istemiştir. Çünkü daha önce gördüğü bir rüyada bu ismin konulması hatırlatılmıştır.

O dönemde Mekke ‘de kuraklık olduğu için yeni doğan çocuklar verimli köylerden gelen süt annelere verilirdi. Bunun sebebi çocuğun temiz, havası iyi bir yerde büyümesi ve Arapça’yı daha iyi öğrenerek konuşmasıydı. Peygamber Efendimiz de doğduktan sonra Halime adlı bir süt anneye verilmiştir. O zamanlar kurak bir dönem geçiren Halime ’nin yaşadığı köyün aksine Halime’ nin kendi evi bereketliydi.

Peygamberimiz, kendi annesi Amine Hatun’a verilmesinden sonra altı yaşına kadar Onunla yaşadı. Peygamberimiz altı yaşına bastığında annesi Medine’ye dayılarını ziyarete gitmiş fakat dönüş yolunda hastalanarak vefat etmiştir. Bundan sonra Peygamberimiz dedesi Abdülmuttalib ‘in yanında sekiz yaşına kadar kalmıştır. Annesinin ölümünden sonra dedesini de kaybeden Muhammed amcası Ebu Talib’in yanında kalmaya başlamıştır.

Peygamberimiz on iki yaşına bastığında ticaret yapma gayesiyle Suriye’ye giden bir kervana katılan amcasının yanında gitti. Uzun bir yolculuktan sonra kervan Bizans’a bağlı Busra ‘ya vardı. Kervan o zamanlar sağlam bir Hıristiyanlık yaşayan rahip Bahira ’nın bulunduğu bir manastırda mola verdi. Kervanlara pek yardımda bulunmayan Bahira bu kervanda bir fevkaladelik sezmiş ve hemen yemek hazırlatmıştır. Çünkü Bahira kervan gelirken uzaktan bulutların kervanı gölgelediğini ve ağaçların bu kervanda bulunan birisi için eğilip kalktığını görmüştü. Yemek sırasında Muhammed’e çeşitli sorular soran Bahira çok şaşırmıştı. Çünkü aldığı cevaplar kutsal kitaplarda yazan Peygamberin bu çocuk olması gerektiğini gösteriyordu. Bunun üzerine rahip hemen Ebu Talib’e yeğenini memleketine geri götürmesini yoksa Yahudilerin bu çocuğa kötülük yapabileceklerin söyledi.

EVLENMESİ

Tüm Kureyşliler gibi Hz. Hatice de ticaretle uğraşıyordu. Daha önce iki kere evlenmiş fakat kocaları vefat etmişti.

Artık yirmi beş yaşına ulaşan Hz. Peygamber çeşitli şekillerde çalışarak amcasının aile bütçesine katkıda bulunuyordu. Sekiz yaşından beri çeşitli kervanlara katılıp ticaret hakkında tecrübe sahibi olmuş ve bir kervan yönetebilecek bilgiye sahip olmuştu. Hz. Hatice’nin sahip olduğu bir kervanı Şam’a götürme işini almıştı. Kervanı Şam’a götürüp malları satabilmişti. Mekke’ye dönen kervanın mallarını Mekke’de kolayca satmış ve iyi bir kâr elde etmişti. Daha önce böyle bir kâr edinememiş olan Hz. Hatice Hz. Peygamber’e bir ilgi duymuştu. Çeşitli kişilerden Hz. Muhammed’in temiz, doğru birisi olduğunu öğrenen Hatice O nunla evlenmek istemişti. Sonunda evlenen yeğenini gören Ebu Tâlib çok sevinmişti. Sekiz yaşından beri baktığı yeğeni artık müstakil bir hayata geçmişti.

PEYGAMBER OLUŞU ve MEKKE HAYATI

Hz. Peygamber çocukluğundan beri duyduğu hak, hakikat sevgisini kırk yaşına doğru çıkıp inzivaya çekildiği Hira dağındaki mağarada düşünüyordu. Her sene yaptığı gibi Hira dağındaki mağarasına çekilmişti. Birden Cebrail Aleyhisselam’ın “İkra: Oku” nidasını duydu. “Okuma bilmem” cevabını veren Peygamber Cebrail tarafından tâkâti kalmayacak şekilde sıkıp tekrar “İkra: Oku” dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber “Okuma bilmiyorum, ne okuyayım?” cevabını verdi. Buna müteakip Kur’an-ı Kerim ’deki Alak Sûresi indi. Olaydan sonra hemen dağdan aşağı inen Resûl-i Ekrem Efendimiz doğru eve gitmişti. Üşüyen Peygamber örtülmesini istemişti. Hz. Muhammed başından geçen olayı eşine anlattığında Hz. Hatice hemen O’nu İncil’i bilen amcasının oğlu Varaka’ya götürmüştü. Olayı dinleyen Varaka Hz. Muhammed ’in son Peygamber olduğunu söylemiştir.

Peygamberlik vazifesi geldikten sonra ilk iman eden Hz. Hatice ile namaz kılmaya başlayan Hz. Muhammed ‘i yeğeni Ali namaz kılarken görmüş ve ne yaptıklarını sormuştur. Gerektiği üzere Ali’yi davet etmiş ve çocuklardan ilk Müslüman Hz. Ali olmuştur. Bundan sonra Hz. Ebubekir ve azatlı köle Zeyd bin Harise ilk Müslümanlar olmuşlardır.

Üç yıl kadar islamı sadece çok emin olduğu kişilere gizlice anlatmış, açık şekilde davete başlamamıştı. Müslüman olanların namaz kıldığını gören müşrikler kavgaya başlamış ve açık daveti bildiren ayet-i kerime nazil olmuştur.

Açık davet başladıktan sonra bir kısım Mekkeli, Müslüman olmuştur. Ayrıca herkesi eşit sayan İslam, köleler tarafından da benimsenmiştir. Kölelerin sahipleri onları islamiyetten döndürmeye çalışmış fakat köleler işkence gördükleri halde dinlerine bağlı kalmışlardır. Bunlardan birisi de Bilal-ı Habeşi’dir.

Yeğeninin dinine bağlı olanlara işkence edenlere en büyük tepki Resulullah’ın amcası Hz. Hamza’dan gelmiştir. Fakat müşrikler Müslümanların çoğalmasını ve dinlerini yaşamalarını görünce Hz. Peygamber’i amcası Ebu Talib’e şikayet etmişlerdir. Ebu Talib Müslüman olmadığı halde yeğenine sahip çıkmış ve onun yanında olmuştur.



MEDİNE’YE HİCRET

Müslümanlar hor görüldükleri Mekke’den ayrılarak İslamı daha rahat yaymayı istiyorlardı. Bu yüzden bir grup müslüman, hıristiyan bir kral tarafından yönetilen Habeşistan’a gitmişlerdir. Kral onları sevgiyle karşılamıştır. Ancak bütün müslümanların Habeşistan’a gitmesi mümkün olmadığı için Medine hicreti söz konusu olmuştur. Medine’ye hicret için bazı görüşmeler olmuştur. Bunlar I. ve II. Akabe Beyatlarıdır. Beyatlardan sonra Medine’ye hicret için bekleme başlamıştı.

Hicret izni çıkınca Müslümanlar gruplar halinde büyük bir fedakârlıkla evlerini ve mallarını bırakarak yola koyulmuşlardır.

Hz. Peygamber’e suikast hazırlayan müşrikler yola çıkılacağı gece kapı önünde pusu kurmuşlardı. Cebrail (a.s.)’dan haberi alan Hz. Peygamber yatağına Hz. Ali’yi yatırmıştı. Gece geldikten sonra Resulullah kapıya çıkmış ve yerden bir avuç toz alarak müşriklerin gözlerine doğru atmıştı. Ne olduğunu anlayamayan Mekkelilerin önünden rahatça geçen Resulullah önceden seçilmiş yol arkadaşı Hz. Ebubekir ’le yola koyuldu.
Medine’ye doğru yola çıkan Hz. Peygamber ve yol arkadaşı yorgunluk giderip biraz dinlenmek için bir mağaraya girdiler. Mağarada zararlı hayvan olabileceğinden dolayı Hz. Ebubekir bulduğu delikleri elbisesinden yırttığı parçalarla kapatmış ve açık kalan bir deliği de ayağıyla örtmüştür. Hz. Peygamber uykuya dalmıştı. Nöbet tutan Hz. Ebubekir ’in ayağı halen deliği tıkamaktaydı. Bir acı hisseden Ebubekir ayağıyla kapatmış olduğu deliğin bir yılan yuvası olduğunu ve yılanın ayağını soktuğunu fark etti. Acıyla gözlerinden gelen yaşların yüzüne düşmesiyle uyanan Resulullah durumu fark etti. Mübarek tükürüğünden alıp yaranın üzerine sürdü ve yara hemen iyileşiverdi.

Yine Medine yolundayken izlendiklerini fark eden Resulullah ve Hz. Ebubekir bir mağaraya girdiler. Allah’ın emriyle bir örümcek mağara girişine hemen ağını ördü ve iki güvercin yuva yaptı. Yanlarında en iyi iz sürücülerden bulunan müşrikler mağaranın önüne geldiler. Mağaranın girişindeki bozulmamış ağı ve güvercin yuvasını gören müşrikler içeriye kimsenin bu şekilde girmeyeceğini anladılar ve oradan uzaklaştılar.

Büyük zorluklar sonucu en sonunda Medine’ye ulaşan Hz. Peygamber ve yol arkadaşı büyük sevinç gösterileri ile karşılandılar.

MEDİNE DÖNEMİ HAYATI

Medine’ye vardıktan sonra bütün Medineliler Hz. Peygamber’i evlerinde ağırlamak istediler. Fakat kargaşa çıkacağı anlaşılınca Peygamber Efendimizin kalacağı yerin belirlenmesi için devesinin salınmasına ve duracağı yerde konaklamasına karar verildi. Deve salındıktan sonra herkesin heyecan dolu bakışları içerisinde ensardan Hz. Ebu Eyyûb el-Ensari‘nin evi önünde durdu. Bundan sonra bir mescid ve Peygamber’imiz için bir yer yapılıncaya kadar Hz. Eyyûb’un yanında kalacaktı.

Peygamberimizin kalacağı ve mescid olacak olan Mescid-i Nebevi’nin inşaatına başlandı. Temeli taştan atılan ve kerpiçle duvarları örülen, direkleri hurma ağacından olan mescidin üzeri güneşi engellemek amacıyla hurma dallarıyla örtülmüştü. Kıble yönü ilk önce Kudüs’e doğru olan mescidin mihrabı kıblenin Kâbe olduğu bildirilen ayet indikten sonra Kabe’ye çevrildi.

Müslümanların beş namaza vaktinde çağırılması gerekiyordu. Bunun için bir toplantı kuruldu ve çeşitli fikirler ortaya kondu. Çan çalınması fikri hıristiyanlığa mahsus, borazan çalınmasının yahudiliğe mahsus, ateş yakılmasının mecûsiliğe mahsus olduğu söylendi. Bir fikre varılamayınca dağılan cemaatten Abdullah bin Zeyd’e rüyasında ezan öğretildi. Hemen bunu Hz. Peygamber’e söyledi ve Peygamber Bilal Habeşi’ye ezanı okumasını buyurdu. Böylece ilk ezan okunmuş oldu.

SAVAŞLAR
Bedir Savaşı

Müslümanların gittikçe çoğalarak bir gün mutlaka onların elinden Mekke’yi alacağından korkan müşrikler daha Müslümanlığın ne demek olduğunu bile bilmeyen kabileleri de kandırıp bir güç haline getirmişlerdir. Müslümanlara saldırmak için silah lâzım olduğundan bütün müşrikler ortak bir kervan kurup silah almak için gönderilmiştir. Bu kervanın dönüşü sırasında kervanda silah yüklü olduğunu haber alan Müslümanlar hemen Hz. Peygamber’i haberdar etmişlerdir. Derhal bir İslam ordusu kurulmaya karar verilmiş ve 305 kişi, 70 deve ve 2 attan oluşan bir ordu kurulmuştur.

İslam ordusunun yola koyulduğu sırada Bedir Kuyuları yakınında bulunan kervan hemen Mekke’ye haber göndermiş ve ordu toplanmasını istemiştir. Müslümanlara göre çok fazla sayıda olan müşrikler ordusu önceden gelip savaş alanına yerleştiği için Bedir Kuyularını ellerinde bulunduruyorlardı. Fakat Müslümanlar bir taktikle kendilerine yetecek kadar suyu bir yerde toplamışlar ve kalan kuyuları da çer çöple kapatmışlardır.

Çetin geçen savaşta Cenab-ı Hak meleklerini göndererek Müslümanlara yardım etmiştir. Savaş sonunda Müslümanların 14 şehidi varken müşriklere 70 kayıp vermişlerdi.
Savaş sonunda elde edilen 70 esire Peygamber Efendimiz iyi davranılmasını istemiştir. Esirlerin bazıları karşılıksız salınmıştır. Bazıları fidye karşılığında, bazıları ise on Müslüman’a okuma yazma şartı ile azad edilmiştir.


Uhud Savaşı

Bedir’deki yenilgilerinin acısını çıkarmak isteyen müşrikler Uhud Savaşı’na hazırlanıyorlardı. Bu savaşta Müslümanlar 700 kişi iken müşrikler 3000 kişi kadarlardı. Bu savaş kesin olmamakla birlikte Müslümanların yenilgisiyle sonuçlanmıştır. Çünkü Uhud tepesine dikilen bir grup savaşın kendileri tarafından kazanıldığını zannederek yerlerini terk ederek ganimet toplamaya gitmişlerdir. Fakat müşriklerin komutanlarından Halid bin Velid emrindeki savaşçıları geri çevirerek Müslümanları kırdırmıştır.

Ayrıca bu savaşta Hz. Hamza sonradan Müslüman olan “Vahşi” tarafından şehit edilmiştir.


Hendek Savaşı

Bedir’de ve daha sonra Uhud’da yenilen müşriklerin asıl istekleri Müslümanları ve Müslümanlığı tamamen imha edip ortadan kaldırmaktı. Bu yüzden İslamiyet’in şehri olan Medine’yi dağıtmak gerektiğine inanıyorlardı. Böylece çok büyük bir hazırlığa giriştiler.

Müşriklerin deve ve atlılarla dolu, silah yönünden diğer ordulara göre daha üstün bir ordu hazırladıklarını duyan Hz. Peygamber hemen istişare yaptı ve savunma politikası uygulanmasına karar verildi. Medine’nin etrafına derin hendekler açılacaktı. Büyük seferberliklerle açlık ve susuzluk çekerek 14 günde Medine etrafına derin hendekler kazılmıştı.

Hendek tamamlandığı sırada yaklaşık 10.000 kişiden oluşan müşrik ordusu Medine’yi kuşatmıştı. 27 gün Medine’yi kuşatan müşrikler artık yılmak üzereydiler. Fakat hırslarından geri çekilmek de istemiyorlardı.

Peygamber Efendimiz’in duası ile Allah Müslümanlara yardım etmişti. Büyük bir fırtına çıkmıştı. Müşriklerin çadırları yerlerinden sökülüyordu. Düşman artık paniğe kapılmıştı. Bu yüzden pek çok savaş araç-gerecini savaş alanında bırakıp kaçmışlardı. Böylece Hendek Savaşı Müslümanlarım galibiyetiyle sonuçlandı.

MEKKE’NİN FETHİ

Mekke’nin fethi islam ve insanlık açısından çok önemlidir. Müslümanlığın gelişmesinde büyük bir engel olan Hayber’in bertaraf edilmesinden sonra Kureyş tehlikesi de ortadan kalkmış oluyordu. Sıra artık Kâbe’nin içinde olduğu Mekke’nin fethine gelmişti. Bu fethin en büyük sebeplerinden birisi de Kâbe’yi putlardan arındırıp Allah’ın adını Mescid-i Haram ’da yüceltmektir.

Ordusunu hazırlayan Peygamber Efendimiz, on bin kişilik kuvvetleriyle Mekke’ye ulaşmıştı. Peygamberimiz ordusuna gereken talimatı verdi. Sancak Hacun’a dikilecekti. İslam ordusun dört bölük halinde: Resulullah Mekke’nin alt kısmından, Halid bin Velid yüksek kısmından, bir takım kabileler sağ taraftan, Ebu Ubeyde bin el-Cerrah hazretleri ise piyadelerle sol taraftan girecekti. Hz. Peygamber fethi kan dökülmeden yapmak istiyordu.

Bütün birlikler şehre girdiği halde Halid bin Velid’in kuvetleri hala şehre girememişti. Çünkü Kureyş’ten Süheyl bin Amr, Safvan bin Ümeyye ve İkrime bir Ebi Cehil tarafından hazırlanan çetelerle tuzağa düşürülmüştü. Halid bin Velid Resulullah’ın kan dökmeme erine yerine getirmek istemiş fakat müşriklerin ok yağdırmasıyla bir seferde hücum etmişti. Halid’in bu tek hücumla 13 kişiyi birden öldürmesiyle müşrikler dağılıp kaçtılar.
Artık Mekke müslümanların elindeydi. Hz. Peygamber Kâbe’nin kapıcısına kapıyı açtırdı ve içeri girerek bütün putların dışarı çıkartılmasını buyurdu. Artık Kâbe’de ezan sesleri duyuluyordu

PEYGAMBER EFENDİMİZ’İN VEFATI


Hz. Peygamber (s.a.v.) 632 yılının Sefer ayının 19. Çarşamba günü hastalanmıştı. Mescid’e sahabenin yardımıyla gidebiliyordu. Hastalığa yakalandığından 5 gün sonra hastalığı ağırlaştı ve namaz kıldırma görevini Hz. Ebubekir’e verdi. Bir gün sabah namazında iyileşir gibi oldu ve mescide giderek Ebubekir’in arkasında namaza durdu. Namazdan sonra odasına çekildi. Enes bin Malik Hz.Peygamber’in işte bu Pazartesi sabahı vefat ettiğini söyler.



VEDA HUTBESİ

Ey İnsanlar!
Sözümü iyi dinleyiniz! Bilmiyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım.
İnsanlar! Bugünleriniz nasıl mukaddes bir gün ise, bu aylarınız nasıl mukaddes bir ay ise, bu şehriniz (Mekke) nasıl mübarek bir şehir ise, canlarınız, mallarınız da öyle mukaddestir, her türlü tecavüzden korunmuştur.
Ashabım! Muhakkak Rabb’inize kavuşacaksınız. O da sizi yaptıklarınızdan dolayı sorguya çekecektir. Sakın benden sonra eski sapıklıklara dönmeyiniz ve birbirinizin boynunu vurmayınız! Bu vasiyetimi, burada bulunan bulunmayanlara ulaştırsın. Olabilir ki, burada bulunan kimse, daha iyi anlayan birisine ulaştırmış olur.
Ashabım! Kimin yanında bir emanet varsa onu hemen sahibine versin. Biliniz ki faizin her çeşidi kaldırılmıştır. Allah böyle hükmetmiştir. İlk kaldırdığım faiz de Abdülmuttalib ‘in oğlu (amcam) Abbas’ın faizidir. Lakin anaparanız size aittir. Ne zulmediniz, ne de zulme uğrayınız.
Ashabım! Dikkat esiniz! Cahilliyeden kalma bütün adetler kaldırılmıştır, ayağımın altındadır. Cahiliyede güdülen kan davaları da tamamen kaldırılmıştır. Kaldırdığım ilk kan davası Abdülmuttalib’in torunu İyas bin Rabia ’nın kan davasıdır.
Ey İnsanlar! Muhakkak ki, şeytan şu toprağınızda kendisine tapınmakta tamamen ümidini kesmiştir. Fakat siz bunun dışında ufak tefek işlerinizde ona uyarsanız, bu da onu memnun edecektir. Dininizi korumak için bunlardan da sakınınız.
Ey İnsanlar! Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları, Allah’ın emaneti olarak aldınız ve onların namusunu kendinize Allah’ın emri ile helal kıldınız. Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, kadınların sizin üzerinizde hakkı vardır. Sizin kadınlar üzerindeki hakkınız: yatağınızı hiç kimseye çiğnetmemeleri, hoşlanmadığınız kimseleri izniniz olmadıkça eve almamalarıdır. Eğer gelmesine müsaade etmediğiniz bir kimseyi evinize alırsa, Allah, size onları yatakta yalnız bırakmanıza ve daha olmazsa hafifçe dövüp sakındırmanıza izin vermiştir. Kadınların da sizin üzerinizdeki hakları; meşru örf ve adete göre yiyecek ve giyecek temin etmenizdir.
Ey Mü’minler! Sözümü iyi dinleyiniz ve belleyiniz! Müslüman Müslüman’ın kardeşidir ve böylece bütün Müslümanlar kardeştirler. Bir Müslüman’a kardeşinin kanı da malı da helal olmaz. Fakat malını gönül hoşluğuyla vermişse o başkadır.
Ey İnsanlar! Cenab-ı Hakk her hak sahibine hakkını vermiştir. Her insanın mirastan hissesini ayırmıştır. Mirasçıya vasiyet etmeye lüzum yoktur. Çocuk kimin döşeğinde doğmuşsa ona aittir. Zina eden kimse için mahrumiyetler vardır. Babasından başkasına soy iddia eden soysuz, yahut efendisinden başkasına intisaba kalkan köle, Allah’ın, meleklerin ve bütün insanların lanetine uğrasın. Cenab-ı Hakk, bu gibi insanların ne tevbelerini, ne de adalet ve şahadetlerini kabul eder.
Ey İnsanlar! Rabb’iniz birdir. Babanız da birdir. Adem’in çocuklarısınız. Adem ise topraktandır. Arabın arap olmayana, arap olmayanın da arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi; kırmızı tenlinin siyah üzerine, siyahın da kırmızı tenli üzerine bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvada, Allah’tan korkmaktadır. Allah yanında en kıymetli olanınız O’ndan en çok korkanınızdır.
Azası kesik siyahi bir köle başınıza amir olarak tayin edilse, sizi Allah’ın kitabı ile idare ederse, onu dinleyiniz itaat ediniz.
Suçlu kendi suçundan başkası ile suçlanamaz. Baba, oğlunun suçu üzerine, oğlu da babasının suçu üzerine suçlanamaz.
Dikkat ediniz! Şu dört şeyi kesinlikle yapmayacaksınız. Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmayacaksınız. Allah’ın haram ve dokunulmaz kıldığı canı haksız yere öldürmeyeceksiniz. Zina etmeyeceksiniz. Hırsızlık yapmayacaksınız.
İnsanlar! La ilahe illallah deyinceye kadar onlarla cihad etmek üzere emrolundum. Onlar bunu söyledikleri zaman kanlarını ve mallarını korumuş olurlar. Hesapları ise Allah’tır.
İnsanlar!
Yarın beni sizden soracaklar, ne diyeceksiniz?
“Sahabe-i Kiram hep birden şöyle dediler:”
Allah’ın elçiliğini ifa ettiniz, vazifenizi hakkıyla yerine getirdiniz,bize vasiyet ve nasihatte bulundunuz diye şahadet ederiz.
Bunun üzerine Resul-ü Ekrem Efendimiz (s.a.v.) şehadet parağını kaldırdı, sonra cemaatin üzerine çevirip indirdi ve şöyle buyurdu:
Şahid ol, Ya Rabb! Şahid ol, Ya Rabb! Şahid ol, Ya Rabb! 
 
 
 
 
 
---------------------------------------------------------
 
 
 
Hz. Muhammad (S.A.V), was born in Mecca in 571. Quraish tribe of Mecca and Arabia's population, Benihaşim (Hashimite) boyundandır. His father was director of the Quraysh tribe of Mecca Abdülmuttalip'in leader and his son Abdullah, his mother Venus in the neck in the same tribe was Wahb bin Abd Menaf'ın Amine daughter. His father was born, the six year old who lost his mother Muhammad (pbuh), his grandfather became a protectorate of Abdülmuttalip'ın. Prophet Muhammad (pbuh), Abdülmuttalip'de died at the age of eight, were next to his uncle Abu Talib. 10-12 years of age had to be a shepherd. This is despite the heavy conditions Hz. Muhammad (pbuh) seized the ongoing life, integrity and accuracy was known. So I appreciate and respect everyone's youth have won yet, "Mohammed al-sure," he began to be known.

Hz. Muhammad (pbuh) in his youth, he went to Syria with his uncle merchant. Hz later. A wealthy widow named Khadijah bint Huveylit, he agreed to the proposal to carry out commercial work. Hz. Muhammad (S.A.V) in 595 Hz. 25 and married Khadija, the Prophet. Hatice meanwhile 40 years old. Hz. Muhammad (pbuh) after they had been working in the trade for a while. Approaching the age of 40, showed signs of life transformation. Meanwhile, the community tends to fall away and thought most of his time had begun to dominate him. To this end, the cave on Mount Hira near Mecca goes in, it stays there for a long time, spend your time thinking. He çöküntüydü most suggestive material and moral state of society. Hz. Muhammad (pbuh) was 40 years old, on Mount Hira was his first vahi. This vahi by God through the angel Gabriel was sent from and "catering" he began for the first ayetleriydi. On top of that Prophet began to tremble in great excitement. Muhammad (S.A.V) and his wife returned to the house Hz. Hatice asked her to cover herself. Once you have found serenity and told his wife lived in this event read the Quranic verses. Hz. Khadija was the first Muslim believed and now his prophethood. Hz later. Abu Bakr, the Prophet. Ali and freeing the slaves Zeyd announced his prophethood. Muslims believe in all of them are.
Farewell Sermon"O my people!" Listen to my words! I know, maybe one more after this year buluşamayacağım here with you.

"People! These occasions is how a holy day, this is how the holy month, the months, the home town (Mecca) blessed city how the souls, possessions, it is a sacred namuslarınızda all kinds of rape are preserved.

"Companions! Verily your Lord kavuşacaksınız.O in çekecektir.Sakin questioned because of what you do not return to me, and then the old perversions do not knock each other's neck, this will in the ones that have hit here in ulaştırsın.Olabilir where no one would have raised someone who understands them better.

"Companions" who have an escrow Besides, it is now the owner of the interest versin.biliniz hükmetmiştir.İlk removing any type of interest rate that Abdulmutallab kaldırılmıştır.Allah son (my uncle) nor the persecution of ABBA zulmediniz faizidir.lakin sure to stop by the main money aittir.ne you.

"Companions" Pay attention, all the quantities removed from the cahiliyeden, my feet completely kaldırılmıştır.Kaldırdığım altındadır.cahiliye the first cases of blood feud pursued during the reign of his grandson Elijah bin Rabia blood Abdulmutallab trial.

"O my people!" Verily Satan kesmiştir.Fakat hope you are completely out of it following your soil tapınmaktan him warning her odd jobs to keep her satisfied edecektir.Dinimizi the Avoid them.

"O my people!" Ederim.Siz recommend that you fear God, respect the rights of women and women of God gözetmenizi entrusted with the command of Allah blessing you have received and disengaged in their honor. You right on women, in women has a right over you. Your çiğnetmemeleri bed to the right of women to anyone, not like the ones you do not let anyone into your home unless you have permission to come to your house if it gets almamalarıdır.Eğer God, and you must turn them gently beat sakındırmanıza beds let alone vermiştir.kadınlarında rights upon you, by legitimate customs and traditions of food and dothes is that you provide.

"O you who believe!" You two entrust them, you will not be surprised to hug uydukça way. Relics of the book of Allah O Setup 'moment Quran and the Sunnah of the Prophet.

"Believers" Listen to my words, and good belleyiniz. Muslims Muslim brother so that all Muslims are brothers and sisters. A Muslim brother's conviction, Malida olmaz.Fakat lawful property has provided you with the peace of mind that pleasantness different.

"O my people!" God Almighty vermiştir.Her the right people to the right holder of each share of the estate is divided. yoktur.Çocuk need to bequeath to him who is born heir throes of deprivation for anyone who aittir.Zina vardır.Babasından claiming someone else's bastard progeny slave or master, God's angels and all the people curse someone intisaba shield about uğrasın.Cenab-i like it tevbelerini nor accept what the people of justice and martyrdom.

"O my people!" Lord is one. Your father is one. All of you are children of Adam. Adem olmayanında the topraktandır.Arabın arab arab arab s no rule on the blackest black-on-red-skinned blacks such as whether one's superiority over red yoktur.Üstünlük but taqwa, Allah fears. Allah is the most righteous of the most precious noblest Him. "Amir yourself as a slave to the black dashed appointed as Members of the Book of Allah and the administration although if you listen to him and obey." With someone accused of criminal charges of his own. Dad, son accused of crimes blame on his father's son. "Be careful! Yapmayacaksınıza llah'a absolutely nothing to these four things in common koşmayacaksınız.Allah's unlawful and criminal rendered untouchable öldürmeyeceksiniz.Hırsızlık do no unjust. People" la ilaha illa "jihad with them to do it on said it olundum.Onlar emr When their blood and property are maintained. Accounts of the belongs to God.

"People" Tomorrow you will ask me, what would you say? Companions my rent all at once, saying, "Have you carried out God's ambassador, the right of duty fulfilled, and advising us to bequeath, she would bear witness." Upon this the Messenger Muhammad martyrdom Ekrem finger raised, lowered, and then turn on the community he said;

"Become Shahid Yarab! Become Shahid Yarab! Become Shahid Yarab!"

Hz. Muhammad (pbuh), trust to people, telling secretly to be a prophet. Vahi three-year period did not come to this in the privacy. However, when the Prophet Hira'da. Muhammad (S.A.V) vahi came from e. Hz. Muhammad (pbuh), Allah orders from the job by removing the secrecy that the prophet wanted to believe in his prophethood openly declared and the people of Mecca. Chiefs of the tribe of Quraysh Hz. Muhammad (pbuh) did not take it seriously in advance of this behavior. But the advent of Islam, especially of poor people and slaves are continually spreading and growing stronger. This concern over the falling Quraysh leaders, the Prophet. Prophet Muhammad (SAW) to those who believe in him and began to pressure. Also Islam, they lose their idols for opposing the political populations, as well as through their idols from Kaaba they were in danger of deprivation of property interest,. Hz. Muhammad (pbuh) in spite of the pressure exerted on him and his friends continued to spread Islam. Some of the Muslims stand against oppression and torture of the Prophet. Prophet Muhammad (saas) were forced to migrate to Abyssinia with permission.

One of the major events of the period Miraç'tı Mecca. Hz. Prophet Muhammad (SAW) one night from Mecca, Masjid al-Aqsa in Jerusalem were going out of there with the angels announced that the heavens and the presence of God. This event Quraysh leaders Hz. Muhammad (pbuh) to behave very hard and led to accusations of lying. Which is almost impossible to spread the power of Islam, Prophet in Mecca. Muhammad (pbuh), Islam has decided to go somewhere more comfortable, which he can spread. For this purpose, Taifliler went to Taif, with the effect of the Quraish Prophet. Muhammad (pbuh) and his children to taşlattılar insulted.

Hz. Muhammad (pbuh); Medina, with the purpose of the pilgrimage to Mecca, talking secretly with some of the tribal leaders agreed to be decided after the Hijra from Mecca to Medina. Learning came from Mecca to all the leaders of the Muslims of Quraysh, the Prophet. Prophet Muhammad (saas) and the strengthening of the spread of Islam in order to avoid going to the Medina decided to kill him. And they go together to choose a person of all sizes Hz. Muhammad (S.A.V) 's going to kill. But the Prophet. Muhammad (pbuh) and the Prophet learned earlier in this event. Set out to Medina with Abu Bakr. Hz. Muhammad (S.A.V) and the Prophet. Abu Bakr, after storage for three days in the cave of Sevres, near Mecca, Medina, near Cuba locality concluded on 20 September 622. Here are borne by the prophet Mohammed of Medina (SAV), the construction works of the earth itself built the first mosque Guba.

Misafirlikten 14 days after the Prophet set out for Medina. Muhammad (pbuh), Cuba Benisalim between the Medina and the district made the first Friday prayers after entering the city of Medina in demonstrations of affection, the Prophet. Abu Ayyub Ensari'ya guests. Islam teaches the principles of Medina to the public, as well as all the political, military and administrative affairs kararlaştırıyordu meet with friends there. Now, both the prophet, as well as head of state. Sending envoys to the tribes to Islam, governors and judges were appointed to places that accept Islam.

Hz. Muhammad (pbuh) was determined to protect Islam by military regulations. In the second year of the hijra, continued their hostile attitude of the Meccans. Muslims won the battle of Badr in Mecca and Medina. Ohud new forces after the war the foothills of the Meccans again attacked by the army of Islam. Separated parts of the Muslim forces in favor of the war, to participate in the ongoing battle aftershocks of the war turned in favor of the people of Mecca. Hz in this war. Muhammad (S.A.V) 's uncle Hz. And many Muslims were killed and Hazrat Hamza. Muhammad (S.A.V) were injured. After this victory, the Meccans in 627 by taking the Jews of Khaybar, marched on Medina. Hz. Muhammad (pbuh) by digging trenches around the city of Medina to defend, to defend against the Meccans passed. 20-day blockade and scattered the enemies can not get a result. Widespread belief that Islam could be eliminated ditch after the war. Many tribes had embraced Islam. Meccans Hubeydiye agreement was made in 628. Hz. Muhammad (pbuh) in the year to come freely hajj pilgrimage to the following year, but he could abandon the treaty with the Meccans which Hz for the first time. Recognized the power of Muhammad. The following year, in the hands of the Jews of Khaybar were the castle and its surroundings. Hz. Muhammad (pbuh) in 630 marched on Mecca with an army of 10,000 men, surrendered the city to resist the Meccans who will not work. The majority of the people of Mecca accepted Islam. Muslims also fought the Byzantines, the Syrian borders the Indian Ocean, Red Sea, the Persian Gulf and spread over a wide area ranging.

Pilgrimage to a flock of 100,000 people in 632 Hz. Muhammad (S.A.V) studied at the famous farewell sermon. Many important principle of the religion of Islam as described in this sermon was a conversation. Equality between people, respect for women's rights, such as the prohibition of usury and blood feuds involved in many social issues. Prophet returned to Medina after the Farewell Pilgrimage. Muhammad (S.A.V) suddenly ill. On 8 June 632, died in the lap of his wife Aisha. Hz. Was buried in the tomb and then brought into the room and this is Anne.

Hz. Muhammad died before the age of marriage for boys three, four female children have children alone Fatma Ali has been married.
BIRTH, FAMILY, Childhood and Youth
Our Prophet (saas) 's birth 50 days after the Incident According to rumor, coincides with the Elephant. So the Prophet on Monday 20 April 571, the lunar months from Rebiyülevvel 's on both.
Various events that night was the birthplace of the Prophet '. These 14 column, the destruction of the palace of Kisra, Magi Iranians thousand years unquenchable fires extinguished, Heavenly Lake, dryness of stream overflow and SAVE. These events are all over the world that there will be no blasphemy.
Amine Hatun are put into the name of his mother after the birth of the Prophet "Muhammad" asked the name. Put this name because it reminded of a dream seen before.
At that time, Mecca is the drought in milk from mothers of new-born children were given fertile villages. The reason for this child, clean air is a good place to grow and learn Arabic better than talk. Milk from the mother after the birth of the Prophet are Halima. He spent a period of time in arid Halima's village inhabited by Halima Unlike the plentiful supply of your own home.
Prophet, his mother lived with him until the age of six years after the administration of Amine Hatun. The age of six, but when the mother went to Medina to visit the Prophet's uncle ill and died on the way back. After that, the Prophet Muhammad's grandfather Abd al-Muttalib 's next is up to the age of eight. After the death of his uncle Abu Talib Muhammad lost his mother to stay with his grandfather started the.
Prophet Muhammad was twelve years old when the trade went to live with his uncle joined a caravan to Syria for the purpose of making. After a long journey on the caravan Busra Byzantium 'were either. Christian monk Bahira living in the caravan at the time a firm 's been stopped at a monastery. Bahira this caravan caravans are not much help, and immediately sensed a wondrous supported to prepare meals. Bahira caravan caravan because it overshadowed the clouds and trees in the distance while someone in the caravan had been bent over backwards to get up. Bahira asked several questions during the meal was very surprised to Muhammad. Because these children should have the answers to the holy books revealed to the Prophet. On top of that the priest of the Jews now do not have to take the child back to his hometown of Abu Talib's nephew told me what you can do evil.
Marriage
As all the Quraish Prophet. Khadija was struggling in the trade. Married twice before, but their husbands had died.
Now reaching the age of twenty-five Hz. The Prophet's uncle worked in various ways contributed to the family budget. Participate in a variety of trade since the age of eight caravans have been skilled in the art and have the knowledge to manage a caravan had been. Hz. Khadija was the work of carrying owned a caravan to Damascus. Satabilmişti goods take the caravan to Damascus. Easily returned to Mecca Mecca caravan goods sold and had a good profit. Mahdi, who was unable to obtain a profit like this before. Hazrat Khadija. I had heard the Messenger of interest. Several of the Prophet. Muhammad's clean, accurate learner is one with Him He wanted to marry Khadija. Abu Talib was so happy at the end of which his nephew married. A life of eight years had passed since the individual is no longer looked at his nephew.
And MECCA PROPHET MAKES LIFE
Hz. That the rights of the Prophet since his childhood, his love of truth, the age of forty cave on Mount Hira It was taken right out of seclusion. Withdrawn to cave on Mount Hira, like every year. Multiple Gabriel Aleyhisselam'ın "İkra: Read" nidasını heard. "Reading do not know," replied the Prophet by the angel Gabriel that gives strength to squeeze it again so that there is "İkra: Read," he said. On top of that Prophet. Saying, "I do not read what I read?" Replied. Following this, the Holy Quran in Surah Alaq down. Immediately after the incident, descending down the mountain towards Honorable Messenger Muhammad had gone home. The Prophet asked for coverage of bitter. Hz. The event is the beginning of the Prophet Muhammad told of his wife. Hatice Varaka'ya immediately took his uncle's son who knows her Bible. Varaka Hz listening for the event. Muhammad is the last prophet said.
After the first Prophet who believes in the prophetic duty. Hatice started to pray with the Prophet. Muhammad Ali's nephew i seen praying and asked what they were doing. Hazrat Ali, the first Muslim should be invited, and children. Ali has been. Hereinafter Hz. Freedman Zaid bin Harith and Abu Bakr became the first Muslim.
Islam is just not so sure about three years secretly told the people, the invitation clearly begun. Muslims to fight the pagans who began the prayer and an open invitation to those states that have been revealed in verse.
After an open invitation to a portion of Mecca, became a Muslim. Also everyone as equal, Islam has also been adopted by the slaves. Tried to return them to the owners of slaves, but the slaves were tortured while Islam remained attached to their religion. One of them Habeşi'dir Bilal.
Depending on the religion of the overwhelming response to those who tortured his nephew Prophet Prophet's uncle. Has Hamza'dan. However, the proliferation of the Muslims and the polytheists saw the Prophet to live their religion. Complained about the Prophet's uncle, Abu Talib. Abu Talib was not a Muslim state has emerged, and next to him was his nephew.


He emigrated
They wanted to spread more comfortable leaving Mecca, Islam appeared in contempt for Muslims. Therefore, a group of Muslim, Christian went to Abyssinia ruled by a king. The king met them with love. However, for not being able to go to all of the Muslims in Medina emigration to Abyssinia has been concerned. He emigrated to have some of the interviews. They I. and II. Beyatlarıdır Aqaba. And then began to wait for Beyatlardan emigrated.
When the permission of Hijra in groups of Muslims set off a huge sacrifice, leaving their homes and possessions.
Hz. Deal Pagans preparing to assassinate the Prophet set out in front of the door at night set up an ambush. Gabriel (WASP) from the news of the Prophet. The Prophet Hazrat bed. Ali invested. The Messenger of Allah came to the door and place the night after taking a handful of dust had taken the right eyes of the polytheists. Meccans who do not understand what you are comfortable in front of the Messenger of Allah Hazrat preselected companion. Abu Bakr 'le headed.Prophet set out for Medina. After clearing a bit tired of the Prophet and his companion entered a cave to rest. Because it could be harmful to the cave animal Hz. Abu Bakr turned parts tore off her dress and finds the holes left open with his foot in a hole concealed. Hz. The Prophet had fallen asleep. Guarding the Prophet. Abu Bakr's foot is still tıkamaktaydı hole. Abu Bakr felt a pain in his foot in a hole in the snake pit is turned off, and realized that you put your foot snake. Face pain tears falling from his eyes waking state realized that the Messenger of Allah. Mubarak took saliva on the wound and the wound immediately iyileşiverdi away.
However, realizing that the Messenger of Allah and the Prophet in Medina watched on track. Abu Bakr entered a cave. The order of God has built a network of spider cave entrance and immediately made two pigeons nest. Pagans in the best trail drives them came to the cave. Pagans who nest entrance of the cave, and dove into the pristine network nobody listened, and from there it goes into the away.
Difficulties in reaching the Prophet to Medina at the end of a great result. The Prophet and his companion were welcomed with great demonstrations of joy.
LIFE IN MEDINA
After arriving in Medina, all of Medina Hz. Prophet wanted to entertain in their homes. But the Prophet understood the turmoil will come, and will stop the release of his camel for the determination of the place where the accommodation will be decided. After having been released from the Ansar came in everyone's gaze full of excitement Hz. Stood in front of the house of Abu Ayyub al-Ansari. After that, a mosque and a place to Peygamber'imiz Until the Prophet. Next would Eyyub.
The Holy Mosque of the Prophet, which will remain, and the construction of the mosque started. Laid the foundation stone and mud brick walls, knitted, palm tree towers over the mosque, which was covered with palm branches in order to avoid the sun. The first mosque in Jerusalem Qiblah direction accurately the change of qibla niche after landing the Kaaba Kaaba is reported to be translated into verse.
Muslims pray five had to call up on time. A meeting was set for it and found that many ideas. Playing off the idea of ​​the bell Christianity, Judaism taping off theft, fire, burning off Majusian told that. Abdullah bin Zeyd idea varılamayınca scattered dream prayer taught to the community. Hz it now. Said the Prophet and the Prophet ordered Bilal to read Habeşi'ye prayer. Thus, the first call to prayer was read.
WARSBattle of Badr
Ever-multiplying and will take one day out of the hands of Muslims to Mecca fearing Muslims than idolaters who does not know what it means to become a power in the tribes brought the trick. I need weapons to attack the Muslims have been sent to all the idolaters gun set up a joint caravan. This caravan caravan loaded with weapons during the rotation of the Muslims in the news that the Prophet immediately. Have informed the Prophet. Decided immediately established an Islamic army, and 305 people, 70 camels and an army of two horse has been established.
Wells of Badr Army of Islam rests near the road to Mecca caravan news sent immediately and the army wanted the collection. According to Muslims, the army of the idolaters with a large number of wells of Badr, held in advance to come and settled in the battle field. However, their approach Muslims gathered enough water, and the remaining wells in the framework of a garbage closed the place.
Almighty God sent angels going gets tough battle helped Muslims. At the end of the war when the Muslims polytheists 14 70 losses appeared to be a martyr.Obtained at the end of the war 70 Esire Prophet wanted to be treated well. Some of the prisoners were released gratuitous. Some of them in exchange for a ransom, while others were freed on the condition on Muslims to read and write.

Battle of Uhud
Battle of Uhud, the pagans who want to take revenge for the defeats were preparing Bedir'deki. In this war, Muslims, Pagans 3,000 people, while 700 people kadarlardı. This war resulted in the defeat of the Muslims but are not definitive. Because a group standing on the top of the Uhud battle won by themselves alone, leaving places went to collect the spoils. However, the commanders of the polytheists fighters under the command of Khalid bin Walid kırdırmıştır Muslims turning back.
Also in this battle Hz. Hamza later Muslim "Wild" has been killed by.

Trench War
Badr and Uhud defeated the polytheists and then whether the original request was to eliminate Muslims and Islam completely destroyed. Therefore, in Islam, believed in the Medina distribute. Thus, engaged in a great preparation.
Full of camels and horsemen polytheists, in terms of weapons who are preparing an army superior to other armies Hz. I immediately consulted the Prophet decided to perform and defense policy. Deep trench around Medina opened. Great hunger and thirst paving excavated a deep trench around Medina, pulling in 14 days.
Finalized, the pagan army of about 10,000 people ditch surrounded the Medina. Medina 27 days surrounding the idolaters are now on the verge of discouraged. But the ambitions did not want to retreat.
With the prayer of the Prophet of Allah helped the Muslims. Had a big storm. Tents, cut out parts of the polytheists. The enemy is no longer panic. So many had fled leaving the field of battle fighting vehicle-widget. Thus, Trench War resulted in the victory of the Muslims.
The conquest of Mecca
Islam and humanity is very important for the conquest of Mecca. Islam is a major obstacle in the development of Khaybar was disappeared after the removal of the danger of the Quraysh. Now it is in the Kaaba was the conquest of Mecca. One of the biggest reasons for this conquest that excludes God from idols the name of the Kaaba, Masjid al-Haram 'glorify it.
Preparing the army of Prophet reached Mecca, the forces of ten thousand people. The Prophet ordered the army to. Dikilecekti Hacun'a starboard. The Army of Islam into four sections: the bottom of the Prophet of Mecca, Khalid bin Walid at the higher end, on the right, a number of tribes, Hadrat Abu Ubaidah ibn al-Jarrah will enter the infantry on the left. Hz. The Prophet wanted to make the conquest of the shedding of blood.
All troops entered the city while still in the tub Khalid bin al-Walid girememişti city. Because the Quraysh Suhayl bin Amr, a Iqrima Safwan bin Abi Jahl Umayyad and walked into a trap prepared by the gangs. Asked the Messenger of Allah Khalid bin Walid to discourage the substitution of blood spill, but once attack the polytheists had a yağdırmasıyla ok. More than 13 people in a single attack, kill the idolaters Khalid dispersed it ran away.Mecca is now in the hands of the Muslims. Hz. Kapıcısına opened the door and all the idols of the Kaaba, the Prophet came in and out of said removal. Heard the voices of prayer in the Kaaba
The death of the Prophet

Hz. The Prophet (peace be upon him) of Expedition 19 of 632 Ill on Wednesday. Able to go to the mosque with the help of the Companions. Picked up after 5 days of illness as the disease worsened and lead the prayer Prophet. Gave Abu Bakr. It was like a day in the morning prayers and heal the prayer behind Abu Bakr stopped going to the mosque. Prayer, then retreated to his room. Anas bin Malik, the Prophet had passed away on Monday morning, it says in here.


Farewell Sermon
O People!Listen to my words! I do not know, maybe one more after this year buluşamayacağım here with you.People! How is a holy day todays, this is how the holy months of a month, however, the home town (Mecca) is a city blessed with how the souls, it is also a sacred possessions, any kind of rape preserved.Companions! Certainly'll be able Rabb'inize. He will question you because of what you do. Do not return to me, and then the old perversions do not knock each other's neck! This is my will, deliver the ones that have located here. Which can be found here, no one understands better than anyone would have raised.Companions! If you give him an escrow with whom the owner immediately. Realise that every type of interest that has been removed. He concludes that. The first interest in removing Abdulmuttalib's son (my uncle) is equal to Abbas. However, the principal belongs to you. What zulmediniz, nor persecution, drive carefully.Companions! Attention in partner! Removed from the customs Cahilliyeden all, at my feet. Cahiliyede pursued vendettas or completely abolished. Removing the first grandson feud Abdulmuttalib Iyas bin Rabia's blood trial.O People! Of course, the devil himself following your soil tapınmakta cut completely discouraged. But apart from that you obey him odd jobs, it will please him. Avoid religion in order to protect them.O People! I would recommend that you fear God, and in this respect the rights of women gözetmenizi. You women, and they have received the honor of God entrusted you with the lawful order of Allah disengaged. Right on your women, women have the right over you. Your right of women: çiğnetmemeleri bed with anyone, not like the lack of local ones home unless you have permission. If you do not allow a person to come to your home if you are God, and you must turn them gently in bed alone beat sakındırmanıza allowed. Rights of women upon you, is that you provide food and clothing by legitimate customs and traditions.O Believers! Listen to my words, and belleyiniz! Muslim Muslim brother so that all Muslims are brothers and sisters. On the property of his brother's blood is not lawful for a Muslim. But other than that property has given hearts with pleasantness.O People! About the author the right to Almighty has every right. Every human being allocated shares in the estate. There is no need to devise heir. Children who belong to her bed, he is born. Privations for someone who has committed adultery. Bastard who claim descent from his father to someone else, or someone else intisaba shield his master, slave, Allah, the angels and all the people like coming to the curse. God Almighty, what people like this tevbelerini, nor accepts justice and martyred.O People! Lord and one. Father are one. Adam's children. Adam in the soil. Arabic to non Arabs, non-Arabs, such as the wine had similar effects on the red-on-black blacks, there is no superiority over black or red skin. Superiority, but taqwa, fear of Allah. Allah is the most righteous of the most precious noblest Him.Although appointed as Members of chief cut yourself a black slave, if you manage with the book of Allah, obey listen to him.The accused guilty of none other than his own charges. Father, son blame on his father's son accused of crimes.Be careful! Certainly shall do the following four things. Koşmayacaksın associate anything with Allah. Allah has forbidden, and not kill unjustly hurt rendered untouchable. Shall not commit adultery. Do no theft.People! La ilaha illa commanded to do it on the jihad with them. Their blood and property are maintained when they say they do. Accounts of the God.People!Tomorrow, you will ask me, what would you say?"Sahaba-i-Kiram all at once said:"Have you carried out God's ambassador, the right of duty fulfilled, advising us to wills and he would testify.Thereupon Rasul-Akram Muhammad (peace be upon him) raised parağını martyrdom, then turn down upon the congregation and said:Bear witness, O my Lord! Bear witness, O my Lord! Bear witness, O my Lord!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder